mavikorku adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
@iyi; Oraya gitsem bana referans olabilir misin orada çalışmak için? Gittiğimde bir işe girsem hayatımı sürdürebilmem için kolay iş olarak sektör neler var? Çalışma izni felan nasıl oluyor? TR den gelmek isteyen min ne kadar cebinde para olması lazım iş bulana kadar? Dil sorunu nasıl?
Hocam inan o işler o kadar kolay değil. En basitinden anlatayım. Ben eleman arıyorum diye burada bir merkez var oraya başvurmam lazım. Orada benim aradığım kriterlere uygun adam bulamazlarsa bu sefer benim adam bulma şansım doğuyor. Ben seni çağırdım diyelim, seni konsolosluktan çağırıyorlar, benim aradığım kriterleri karşılayıp karşılamadığın araştırılıyor. Karşılarsan vize işlemlerin başlıyor. Vize işlemlerin 4 ay kadar sürebiliyor. Onaylanırsa geliyorsun burada 2 yıllık çalışma iznini veriyorlar. her 2 yılda 1 senin kontratına göre uzatma yapıyorsun. Diyelim ki 3 yıl çalıştın, 3 yıl içinde de 270 günden fazla Macaristan dışında yaşamadın, bir dahaki oturum izni yenilemende 5 yıllık oturum iznine yani settlement permit deniyor ona başvurabiliyorsun. 5 yıllık süre sonunda da hiçbir koşul şart aranmadan sınırsız oturum iznini alabiliyorsun.

Buraya en kolay gelmenin yolu öğrencilik. Öğrenci olarak geleceksin, şirket kuracaksın, internetten paranı kazanıp faturanı kesip kendini çalışan olarak göstereceksin. 1 tane de Macar çalışanın olacak. En kolay gelme yöntemi budur.

Aslında burada aranan eleman çok ama dil bilmen gerekli. Bilmen gereken dil ise Macarca. Örnek vereyim, elektrikçi çağırıyorsun eve saatlik 5000 HUF yani 90 TL civarı alıyor. günde 5 saat çalışsa 450 TL para yapar.