Ne yazık ki olması gereken bu. Toplumun ürün, hizmet ve ekonomik ihtiyaçları vatandaşların gerçekleştirdiği meslek ile elde edilir. Bugün çiftçiliğin bitmesinin nedeni ne yazık ki büyük oranda tarım ile uğraşan insanların yeni nesil bilimsel tarım şartlarını gerek akademik olarak karşılayamamalarından gerek bireysel olarak gereken profesyonel imkanları sağlayamamalarından kaynaklanmakta.
Bugün sebze ve meyve üretimi, iklim ve nüfus parametreleri itibarı bir nevi yazılım geliştirme ciddiyeti, disiplini ve akademik tecrübesi gerektirmektedir. Nasıl ki otomotiv endüstrisi geliştikçe akademik ve topluluk bazında profesyonelliği düşük olan sanayi çalışanlarının gelirleri düşüyor, iş imkanları daralıyorsa profesyonel kurumsal tarımın gelişmesi ile aynı şekilde çiftçilerde benzer sorunla karşılaşacaklardır. Ne yazık ki olması gerekende bu.
Bu bir nevi sorumluluklarını yerine getirmeyen özel doktorun veya kurumsal bir işletmenin veya küçük bir esnafın yapması gerekipte yapmadığı, yanlış yaptığı durum ve olaylardan ötürü gelirinin düşmesi durumudur.
Bunu donanımhaber'de bir konuda da belirttim. Çiftçilerimize saygım sonsuz. Fakat bu forumda oldukça tasarım ve yazılım uzmanı var. Bugün yazılım ve tasarım endüstrisinde yeni nesil standartları takip etmez, benimsemezseniz ne kadar iş yapabilir global ve yerel ekosistemde ne kadar başarı elde edebilirsiniz? Bugün benzer bir şekilde ülkemizdeki elektronik ürün satan mağazaların işlerini hatalı yapmalarından ötürü ürünleri geç ithal ettiklerini düşünün. Batı ve doğu ülkelerinde 2 yıl önce çıkan ürünün bugün ülkemiz piyasasına geldiğini düşünün. iPhone 8 yurt dışında mağazalarda yerini aldığında Türkiye'de iPhone 7'inin gelip neredeyse iPhone 8 ile aynı fiyatta satılması durumunda yazık ya perakende mağazıcılık ne durumda destek olmalıyız moduna girer miyiz?
Manevi ve maddi olarak yoruluyor olmak mutlak kazanç vaadi elde etmek demek değil. Ekonomik olarak bireysel başarısızlık elde etmek aynı aşk hayatında başarısızlık elde etmek gibi bir şey. Seni kimse sevmiyorsa gidip bürokratlara beni kimse sevmiyor bana yardım edin demezsin. Bu da aynı durum.
Dip not: Bu mesaj işsiz, uzmanlık alanı az olan ve sevgilisi olmayan bir kaybeden tarafından yazılmıştır.
Amca bir açıdan bu tavrı ile reklamını yaptı. Bir şekilde o borcunu artık yapılandırır. Keşke bu şekilde bir hamle üzerine değilde nasıl maliyetimi düşürebilirim ve nasıl ürünümün değerini somut ve soyut olarak yükseltebilirim şeklinde bir dizi çalışma sürdürseydi.
Ülkemiz şartları bakımından hayvancılık ve tarımda günümüz teknoloji ve imkanlarında kötü durumdaysak burada çiftçileri suçlamak yanlış olur.
Verdiğin teknolojik örnekler güzel de biraz farklı. Et ve tarım ürünlerini çiftçiler yok pahasına satarken ülkemizde son tüketicinin pahalı alması demek bir yerlerde ciddi sorunlar var demektir.
burada bence en son sıralarda çiftçiyi ve köylüyü suçlamak gerekir.