Yok latife olmasına gerek yok hocam, fikir tartışmasına alay, küçümseme olmadığı takdir de açığım.
İlk iki sorunuzun cevabının en yakın örneği İşid. Daha farklı örnekler istiyorsanız Osmanlı'da yaşanan kardeş katliamından girebilirim, ki bunu özelde tartışmayı tercih ederim.
Sorun şu ki, konuyu açan arkadaşın ne dinini ne inancını ne ırkını bilmiyoruz. Herkesi kendimiz gibi sanmak gibi bir yanılgı aslında bizi geriye götüren şey. Belki ateist, belki deist, belki Yahudi, belki başka. O yüzden yok ona yalvar yok camiye git vs. havada kalan değerlendirmeler.
Türklüğü veya Müslümanlığı veya inancını kimse açıklamak, karşı tarafa entegre etmek zorunda da değil. İçlerinde yaşasalar yetecek.
Tabii ki hocam konuyu açan kişinin dinini kimse bilemez ancak yaşadığımız toplumun çoğunluğu İslam dinine mensup olduğundan dolayı böyle genellemeler yapılıyor. "Eğer müslümansan" gibi bir cümleyle giriş yapıp açıklama yapsalar daha hoşnut olurdu ancak yapılan yorumlarda herhangi bir kötüleme veya zararlı içerik olmadığından pek bir zararının olduğunu sanmıyorum.
Demin ki mesajımda dediğim gibi Osmanlı zamanında yapılan olumsuzluklar ile Osmanlıyı hiç bir zaman kötülemek doğru olmaz. Osmanlı tarihini tam olarak okursanız bir çok iyi niyetli ve hoşgörülü davranışa da rastlarsınız. Hatta dediğiniz olumsuzluklar ile olumlu yönlerini oranlarsak olumsuzluklar çok küçük bir alanı kaplıyor. İşid demişsiniz, İşid'in İslam ile yakından uzaktan alakasının olmadığı bariz ortadadır.
Çok güzel bir cümle kullanmışsınız, "Herkesi kendimiz gibi sanmak gibi bir yanılgı aslında bizi geriye götüren şey." bu cümleye ithafen şöyle de diyebiliriz, "Bir toplumun içinde bulunan ve olumsuz davranış sergileyenleri herkes sanmak gibi yanılgı aslında bizi geriye götüren şey"
Yusuf İslam'ın acı ama gerçek bir sözü var
"Eğer islam'ı Kuran'dan değil de müslümanlardan öğrenseydim, eğer Kuran'dan önce müslümanları tanısaydım asla müslüman olmazdım". İslamfobi hızlı bir şekilde maalesef yayılıyor. Aslında İslama Kur'an ile sünnet ile bakarsak ne kadar nazik ve hoşgörülü bir din olduğunu anlarız.