Öncelikle belirteyim Über'e sempati duymuyorum zira ben Taksicilik egitimi ve kurslarini bitirip Taksi ehliyeti denen ikinci bir ehliyet alinarak yapilan ve cok siki kontrol edilen Avrupa modeli taksicilikten yanayim ancak Türkiye'de bu konu cidden raydan ciktigi icin taksicilerin Über konusundaki tutumuna sasiriyorum.

Iki hafta önce Istanbuldaydim.
20'den fazla taksiye bindim ve hep bu konuda konustum.

Ortak söylenenleri söyle gruplandirabiliriz.

1-GENEL SIKAYETLERI
- Plaka pahali oldugu icin Plaka/Arac kirasi yüksek. Gündüzcü/Gececi olarak 12 saatlik calisma süremde önce 300TL masraflara ve kiraya kazanmam gerekiyor, bu rakamin üzerine ne kazanabilirsem kendimin oluyor, kazamanazsam zarar ediyorum. Masraflar cok agir.
2-ÜBER SIKAYETLERI
- Über kötü, Überciler hain.

Bunu söyleyen herkese söyle dedim.
- Plaka ücretsiz verilse ne güzel olurmus degil mi?
Gelen cevap hep ayni: Harika, Süper, Rüyamda görsem inanmam vs. pozitif cevaplar.

Peki Über ile Ücretsiz Plaka arasindaki fark nedir ki?
Birileri Taksi Plakasini yatirim araci olarak kullanmaya basladi diye, plakalar kiralik verilmeye baslanmis, mafya gibi gruplar almis yürümüs.
Gercek taksi esnafi bu yük altinda ezilirken Plaka sahipleri para kazaniyor.
Über vb. sistemler taksicilik yapan, gercek emekcinin para kazandigi sistemlerdir.
Calismak isteyen gider arabasini alir, kayit olur, egitim gerekliyse egitimi alir ve calismaya baslar.
Araba satinalma disinda bir masrafi olmayacagi icin günlük 300TL olan masraf tas catlasa 50-60TL ye düser.
Böylece parayi dogru kisi kazanir.

Plaka sahipleri gitsin baska bir yatirim aracini tercih etsin.