Gündemdeki Ortadoğu haberlerini derlediğimde soğuk savaşın yavaş yavaş ısınmaya başladığını görüyorum.

- Türkiye - İran - Rusya toplantısı
Bu toplantı yapıldığı gün konu açmıştım. O konuda Amerika'nın bu anlaşmayı bozması için bazı adımlar atacak, ortalığı karıştıracağından bahsetmiştim. Sonrasında Esad'ın kimyasal saldırı yaptığı yönünde haberler yapıldı.

- Esad'ın kimyasal saldırı olayı
Esad, yavaş yavaş ülkesinin otoritesini sağlamaya başladığı sırada kimyasal saldırı yapacak kadar salak olduğunu düşünmüyorum. Bu tür olaylarda en fazla çığırtkanlık yapan ve en çok susan ülke olayın sorumlusudur. En fazla bağıran ülke ABD (Trump: Hayvan Esad!) sonraki bağıran ülke İngiltere ve sesini çıkartmayan ülke İsrail.

Saldırı sonrasında İsrail'in savaş uçağıyla bombalama yaptığını ancak Rusyanın, Suriye'ye füze imha sistemi kurmasından dolayı füzeler havada imha edildi. İsrail bunu yine yalanlamadı ve sesini çıkartmadı.

Ek olarak Esad yönetimi kimyasal saldırı yapmadığına dair Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nü (OPCW) çağırarak araştırmasını ve sonucunu dünyaya duyurmasını istedi.

-ABD Güney Kıbrıstaki savaş gemisini hareketlendirmesi
Gece gelen haberlerde ABD'nin Güney Kıbrısta demirlenen savaş gemisini hareketlendirmesi sonucu Rusya savaş uçaklarını kaldırıp düşük irtifada ABD'nin gemisinin üstünden geçerek tacizde bulundu. ABD savaş gemisi bunun üzerine geri dönüş yapmak zorunda kaldı.

- Japonya deniz piyade birliğini harekete geçirmesi
Bu olaylar üzerine Japonya en son 2. Dünya savaşında faaliyete sunduğu deniz piyade birliğini harekete geçirerek, 1500 deniz piyadesiyle Kyushu adasında tatbikata başladı.

-ABD içerisinde FBI baskısı ve Trump avukatlarının bürosunu basması
FBI, Trum'ın seçim öncesinde ilişkiye girdiği iddia edilen kadına rüşvet verildiği yönünde haber üzerine baskın yaptı. Bu FBI'ın baskını, Trump'ı sıkıştırma ve istediğini yaptırması için şantajı olarak yorumlanıyor. İçerde sıkışan Trump, gündemi değiştirmek ve üzerindeki baskıyı atmak için savaşa bir tık kaydırmaya başlayacak derken, yaptığı konuşmalarla bu düşünceyi kesinleştirdi.

- ABD Uçak gemisi Harry Truman'ı Akdeniz'e yolladı
Son haber ile savaş çanlarının şiddetli şekilde başlamasına neden olan ABD uçak gemisi Harry Truman'a, Normandy kruvazörü, Arleigh Burke, Bulkeley, Forrest Sherman ve Farragut destroyerleri eşlik ediyor. ABD'nin bu hareketiyle herkesin tarafını seçmesi gerekecek. Taraflar seçildiği an savaş başlamış olacak.

Daha bir çok ortadoğu haberleri bulunmakta, en önemlilerini ve ne anlama geldiğini yazmaya çalıştım. Çok ciddi sıkıntılar var. Ateş çemberi gittikçe daralıyor. Bu kötü durumdan Türkiye'nin en iyi ve doğru hamleleri yapması için dua ediyorum. İnşallah bu durum iç siyasete ve seçim propagandasına alet edilmez. Aksi halde doğru hamleler yapılamaz. Çünkü doğru hamle için Türkiye'nin iç dinamiğinin birlikte hareket etmesi gerekecek.