18 yaşını 6 ay önce doldurmuş, sınavına 76 gün kalmış bir 12.sınıf öğrencisi olarak yazıyorum. Normalde çok rahat bir insan olmama rağmen her yönden baskı yüzünden ben bile gün saymaya başladım artık. Daha 1 ay öncesine kadar gün sayanlara hep sinir oluyordum. Ama ben bile maalesef sistemin baskısı yüzünden gün saymaya başladım artık.
Sana burada yardımcı olamam yeterli tecrübeye sahip değilim ancak yaşıt sayılırız ve aynı sorundan muzdaribiz.
Ailem bir yandan öğretmenler bir yandan koçlar bir yandan hep baskı altında hissediyorum kendimi. Sanki hayatımın son sınavı gibi bir muamele görüyorum. Uzun zaman görüşmediğim bir insan ya da girdiğim farklı ortamlarda 12.sınıf olduğumu söylediğimde hep senin ders çalışıyor olman gerekiyor gibi tepkilerle karşılaşıyorum. Ben yani biz köle değiliz. Dersten başka hayatımız da var. Bunu unutma. Bu hayatımızın son sınavı değil.
Üniversite konusunda ismini göklere yazdırmış üniversiteler (Galatasaray Üniversitesi - Koç Üniversitesi vb.) dışında bir yere gittikten sonra bir şeyin değişeceğini sanmıyorum. Kısacası ya deli gibi çalışıp en iyi üniversiteye gidip iş garantili okuyacaksın, ya da kendimi geliştireceğim diye normal bir üniversiteye gidip bazı riskler alacaksın.
Diploma konusunda bende tecrübeden, kendini geliştirmektem yanayım. Kendini geliştirip, başarıyı yakalayıp kendini kanıtladıktan sonra insanların diplomana bakacağını sanmıyorum.
Yanlışım varsa düzeltin büyüklerim.
En iyi 5 üniversitemiz gerçekten iyi üniversiteler ve sahip oldukları öğretmenlerin geçmişleri, geçmişteki öğrencilerin geldikleri konum ile oluşturdukları referanslar gibi ciddi ayrıcalıkları var. Fakat bu demek değil ki diğer üniversiteler fayda sağlamaz. Dünya çapında ve bizde de ortak eğitim standart gereklilikleri ile her ne kadar sıkıntılı, sorunlu olsada üniversiteler dünyayı asıl yöneten gizli meclis binalarıdır bunu unutmamalıyız. Tabi ki her üniversitede aynı şekilde işini seven, geçmişte işine aynı yüksek emeği veren öğretmen ve öğrenciler bulunmuyor, aynı maddi imkanlar bulunmuyor ama bu üniversitelerin her alanda faaliyet gösteren gizli meclis binası - ürün ve hizmet fabrikası olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Dünya siyasetinden, ekosistemdeki diğer tüm önemli konular üniversitelerin keşifleri ve doğru, yanlış etkileri ile ciddi düzeyde şekilleniyor.
İlk 5'te olmamasına rağmen her üniversite katkı sağlayabilir. Yeter ki üniversiteyi tercih eden arkadaşlar üniversiteden matbaa hizmeti veya meslek sahibi edindirme kurumu tavrına bürünmesin. Üniversiteler refah, yüksek gelirli meslek edindirme kurumları değildir. Üniversiteler diploma basan matbaalar değildir. Üniversiteler avmler gibi birbirinden farklı türleri içinde barındıran binalardır fakat içinde barındırdığı mağazalar, alanlar satış değil araştırma, geliştirme, üretim üzerinedir.