18 yaşını 6 ay önce doldurmuş, sınavına 76 gün kalmış bir 12.sınıf öğrencisi olarak yazıyorum. Normalde çok rahat bir insan olmama rağmen her yönden baskı yüzünden ben bile gün saymaya başladım artık. Daha 1 ay öncesine kadar gün sayanlara hep sinir oluyordum. Ama ben bile maalesef sistemin baskısı yüzünden gün saymaya başladım artık.
Sana burada yardımcı olamam yeterli tecrübeye sahip değilim ancak yaşıt sayılırız ve aynı sorundan muzdaribiz.
Ailem bir yandan öğretmenler bir yandan koçlar bir yandan hep baskı altında hissediyorum kendimi. Sanki hayatımın son sınavı gibi bir muamele görüyorum. Uzun zaman görüşmediğim bir insan ya da girdiğim farklı ortamlarda 12.sınıf olduğumu söylediğimde hep senin ders çalışıyor olman gerekiyor gibi tepkilerle karşılaşıyorum. Ben yani biz köle değiliz. Dersten başka hayatımız da var. Bunu unutma. Bu hayatımızın son sınavı değil.
Üniversite konusunda ismini göklere yazdırmış üniversiteler (Galatasaray Üniversitesi - Koç Üniversitesi vb.) dışında bir yere gittikten sonra bir şeyin değişeceğini sanmıyorum. Kısacası ya deli gibi çalışıp en iyi üniversiteye gidip iş garantili okuyacaksın, ya da kendimi geliştireceğim diye normal bir üniversiteye gidip bazı riskler alacaksın.
Diploma konusunda bende tecrübeden, kendini geliştirmektem yanayım. Kendini geliştirip, başarıyı yakalayıp kendini kanıtladıktan sonra insanların diplomana bakacağını sanmıyorum.
Yanlışım varsa düzeltin büyüklerim.
Üniversite sistematik bir eğitim düzeni ve özellikle başka bir şehirde okuyorsan muhteşem bir yeni yaşam simülasyonu sağlıyor. Dolayısıyla eşsiz bir deneyim. Bu deneyimin ücretsiz olması da çok büyük bir fırsat.
Diploma? İki lisansım var ama diplomam yok. Biri için mezuniyet belgesi aldım, onu kullandım gerektiğinde. Diğeri için üniversiteye gitme zahmetinde bile bulunmadım.
Kelimelere takılmayın.