EgemenPolat adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Özellikle son mesajlarda maaşın normal olduğunu yazan arkadaşlara ithafen yazıyorum.

Siz bu şekilde düşünürseniz piyasa zaten yükselmez, maaşlar ve fiyatlar düşük olursa çıkan iş kalitesiz, ruhsuz, sallamasyon olur.

Ondan sonra Türkiye gelişemiyor dersiniz, evet gelişemiyor bilgili/tecrübeli bir tasarımcı/yazılımcı/grafiker/seo uzmanı adam neden 3.000-5.000 TL maaşa çalışsın.

Adam pılını pırtını toplar basar gider ABD'ye, siz ABD'deki maaşları biliyormusunuz?

Bilişim sektörü için konuşmak gerekirse, Türkiye de 3.000 TL teklif edilen adam ABD'de 40.000 TL alıyor bunları biliyormusunuz?
Ve ABD'de bir çok şeyin fiyatı Türkiye'den çok daha ucuz.

Son 5 yıl'da kaç bin yetenekli TC vatandaşı, kendi vatanında çalışmak yerine yurt dışında çalışmak zorunda kalmış, neden beyin göçü veriyoruz bir araştırın lütfen.
Bu yetenekli arkadaşlar zaten ülkemizde çok az ve zor yetişiyor, bu yetenekli arkadaşlara destek olmak varken, defol git senden bir b*k olmaz pis ucube diyor devletimiz.

Türkiyeden tabi caizse kovulan, Türkiye de yüzüne bakılmayan yetenekli arkadaşımız yurt dışına gittiğinde neredeyse kırmızı halı ile karşılanıyor.

Bazen Türkiye ve diğer devletler arasında gizli bir anlaşma mı var diye düşünmeden kendimi alamıyorum.

SADECE OTURUP BİRAZ DÜŞÜNÜN, MESAJIMA YANIT YAZMANIZA GEREK YOK.
Hocam yanıt yazmamıza niye gerek olmasın amaç zaten tartışmak değil mi forumda. Ben yanlış bilebilirim siz yanlış bilebilirsiniz ama forum burası tartışmak ve öğrenmek için buradayız.

1800 TL niçin normal? Ben 2006 yılında mühendislik fakültesine başlarken sınıfta 40 kişiydik. 5 yıl sonra mezun olurken 200 kişi olmuştu kontenjan. Sürekli yeni üniversiteler açılıyor ve bölümlerin kontenjanları arttırılıyor. Eskinden Ankara'nın sağ tarafında haritaya yerleşen sıralamalar artık İstanbul, Kocaeli'de yerleşiyorlar aynı sınav sıralaması ile. Eskiden eğitimin kalitesi de yüksekti şimdiye göre. Düşünsenize bir eğitmenin 40 kişiye vereceği eğitim ile 200 kişiye verecekleri eğitim aynı mıdır? Rusya daha önce bu hataya düştü sonra olanları biliyoruz tıp okumuş genç kızlar iş bulamayıp gelip Türkiye'de çalışıyor!

Başka bir örnek vermek gerekirse benim eşim öğretmen. Yılda bölümünden takribi 4.500 kişi mezun oluyor ve devlet okullarına bu bölüm için yılda maksimum 30 atama yapılıyor! Güzel ülkemde 30 atama yapılacak bölümden niye yılda 4.500 mezun çıkarıyoruz? Erkek öğrenciler mezun olup polisliğe başvuruyor. Bayanlar ise mecbur özel okullarda asgari ücretle işe başlıyor.

Eğitim sistemi bu şekilde olduğu sürece maaşların düşük olması normal değil mi?

Yine piyasadan bir örnek; 700 kişinin çalıştığı bir fabrikayız mühendis ilanı verdiğimizde 2 kişi alınacaksa 2.000 kişi başvuruyor. Fakat 100 işçi alacaksak 5-10 kişi başvuruyor. Gerçekten zanaat bilen adam yok gibi birşey piyasada meslek liselerinin durumu yüzünden. İyi bir usta ise zaten mühendisten fazla bile kazanıyor pek ala. Durum tamamen arz talep meselesi. Kariyerde ilanları görüyorsunuz 1 kişi alınacak her birine binlerce kişi başvuruyor. Hiçbir işveren de demez (kurumsal değilse) ben fazla maaş vereyim diye. Verebileceği en düşük maaşa başlatır.

Yurtdışına kaçanlar konusunda ise bence tamamen kişiye özel bir durum. Çevremizde görüyoruz daha okurken zaten hayaller yurtdışına kaçmak. Hindistan'dakiler yurtdışı iyi üniversitelerde okuyup bir an önce ülkesine dönüp hizmet etme yarışında. Bu bir nevi milli kültür olabilir. Ülkemizde zorluklar vardır eyvallah ama bence yüzde elli kişinin içinden gelen daha çok para kazanma ve prestij, bir nevi kolay yol yurtdışı.