Hosts dosyası nedir?
Hosts dosyası ana bilgisayar adlarını IP adresleri ile eşlemek için işletim sistemi tarafından kullanılan bir bilgisayar dosyasıdır. Hosts dosyası, bilgisayar ağı içindeki ağ düğümlerini çözmeye yardımcı olan birkaç sistem özelliğinden biridir. Hosts dosyası işletim sistemindeki IP uygulamasının bir parçasıdır ve bu dosya insanların anlayabileceği ana bilgisayar adlarını, IP ağında ana bilgisayarı tanımlayıp bulan ve IP adresleri olarak adlandırılan sayısal protokol adreslerine çevirme işlevini görür.

Hosts dosyası metin satırlarından oluşmaktadır. İlk metin alanında IP adresi yer alır ve ardından bir veya daha fazla ana bilgisayar adı gelir. Tüm alanlar boşluklarla birbirinden ayrılır (Geçmişteki bazı nedenlerden dolayı genellikle sekmeler tercih edilir ancak boşluk da kullanılır). Yorum satırları dosyaya dahil edilebilir ve bu yorumlar satırın başında bulunan bir karma karakter (#) ile gösterilir. Dosyadaki tamamen boş satırlar yok sayılır.
örnek vermek gerekirse r10.net e girmek istediğinizde ilk olarak hosts dosyası kontrol edilir daha sonra dns önbelleğiniz ordada yoksa servis sağlayıcınız veya sizin tanımladığınız dns üzerinden internet sitesinin ipsini bulup o siteye giriş yapabilmenizi sağlamaktır.Kısacası girdiğiniz sitelerin iplerini öğrenip o sitelere bağlanabilmenizi sağlayan yönlendirici diyebiliriz. Varsayılan olarak dosyanın içeriği boştur. yani içerisindeki herşeyi silip sıfırlayabilirsiniz.
gelelim hosts dosyasında sorun olduğunda başınıza gelebilcek problemlere
örnek veriyorum phishing yapılmış bir siteye anlamanız imkansız bir vaziyette yönlendirebilirsiniz.bunun dışındada herhangi bir etkisi olmayacaktır