BySeco adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Dostum taklaya gelmek üzere olan dışa bağımlı ekonomilerin bir numaralı taktiği piyasadaki dövizi satın alarak kuru yükseltmek ve ithalatı azaltıp vergileri arttırmak aynı zamanda devletin elini güçlendirmektir. Şöyle düşün:
Dolar 1 TL olsaydı:
  • 100 dolarlık bilgisayar parçasını 100 liraya alacağın için daha fazla ithalat yapılacak ve dış ticaret açığı artarak enflasyona neden olacaktı.
  • Devlet 100 dolarlık bilgisayar parçasından 20 TL vergi alacaktı böylece merkezi yönetim bütçesinin vergi gelirleri düşük olacaktı.
Dolar 4 TL olduğunda:
  • 100 dolarlık bilgisayar parçasını 400 liraya alırsın bu yüzden daha az alışveriş yapmak zorunda kalırsın buda dış ticaret açığının artmasının önüne geçer
  • 100 dolarlık üründen devlet 20 TL yerine 80 TL vergi alacağı için merkezi yönetim bütçesinin vergi gelirleri inanılmaz artarak rekor büyüme görünür ancak sunidir
  • Devlet piyasadaki doları ucuza satın almış olur böylece hem sağlam rezerve sahip olurak elini güçlendirir hem de yukarıda saydığım gibi bir taşla çok kuş vurmuş olur
Doğal gaz, elektrik, akaryakıtı Tl ile almıyoruz. Bu dediğine göre 3-5 liranın hesabını yaparken diğer taraftan elinden milyarlar gidiyor. Halk para basıp devlete vergisini oradan ödemiyor.

İthalatı engelleyeceksen içeriye destek verirsin, teşvik verirsin bu kadar saçma bi bakış açısı daha önce görmemiştim. Tebrik ederim.