Son 3 ay içerisinde kendi imkanlarımız ve sermayemiz ile bir Serbest Liman Bölgesi Şirketi kurduk. Sermayemizi de sorunsuz olarak geri aldık.
Banka hesapları konusuna gelince 2 ay öncesine kadar Garanti Bankası sorunsuz hesap açılışı sağladı, Ziraat Bankası biraz mırın kırın edip 1 tüm gün bekletip bir ton yeri arayıp onay aldıktan sonra açtı. İş Bankası nerdeyse kapıdan kovacaktı. Gidin kardeşim hesap falan açmıyoruz şeklinde birşey söylemişlerdi. Ve sebep olarakta yine meşhur Çiftlik Bank vb. oluşumların KKTC'nin imajına verdiği zararlardan bahsetmişlerdi. Her ne kadar bizim faaliyet alanımızın çok farklı olduğunu anlatmaya çalışsam da hiç bir şekilde dinlemek istemediler ve direkmen herşeyi reddedip gitmemi istediler.
Ama Çiftlik Bank olayının patlak vermesi ile birlikte şuanda orada şirketi bununan bazı tanıdıklarımın Ziraat Bankası hesapları hiç bir sebep gösterilmeksizin tek tek kapatmaya başladı. Ve bu olaylardan sonra Ziraat Bankasının da hesap açacağını sanmıyorum ancak Garanti Bankası konusunda emin değilim.
Ziraat Bankası hesabını açmak istediğimiz gün, Ziraat bankası bizi tüm gün bekletmişti o ara Garanti Bankası Şube Müdürü ile telefonda görüşüp durumu anlatmıştım ve bize referans olabilip olamayacaklarını sordum böyle birşey yapamayacaklarını söyleyip ayrıca diyip ekledi: "Eğer bizde bulunan hesabınızla ilgili en ufak bir şikayet alırsak anında hesabı kapatırız ona göre demişlerdi."
Yani velhasıl şuan son olaylardan sonra elde sadece hesap açıp açmayacağı meçhul olan Garanti Bankası kaldı ve açsalar dahi en ufak bir pürüzde hesabı kapatacakları gerçeği.
Kurulum Süreci ve Maaliyetleri Hakkında:
Genelde orada şirket kurmaya niyetlenen kişiler 2 şirket türünden birini tercih ediyorlar. Bunlardan birisi 20K Euro sermayeli Normal LTD şirketi diğeri ise 100K USD sermayeli Serbest Liman Bölgesi şirketi.
20K EURO Sermayeli şirkette banka hesabınıza giren tüm para üzerinden %1 vergi verirsiniz. Şirketin ayrıca 5-6K dolar arası bir kuruluş masrafı ve bulacağınız Muhasebeciye göre aylık 200 ile 400 Euro arası bir muhasebe ücreti olacaktır. Son olarak bu şirketin senelik 5000 Euro İşletme harcı bulunmakta ve bu her sene ödenmelidir. Kuruluş aşaması ortalama 1 ay sürmekteydi en son 2012'de biz kurduğumuzda şuan ne durumda bilemiyorum. 20K EURO sermaye bikaç gün kendi hesabınızda blokeli kalıyor kuruluş onayı verildikten sonra paranızı geri çekiyorsunuz.
100K USD sermayeli şirkette tüm vergilerden muafsınız ve senelik herhangi bir ödeme yapmanız da gerekmiyor. Sadece 5-6k USD arası kuruluş masrafı ve yine bulacağınız muhasebecinin insafına bağlı olarak 200 ile 400 Euro arası muhasebe ücreti ödersiniz aylık. 100k USD sermayeniz yine bikaç gün hesapta blokeli kalıp kuruluş onayı alındıktan sonra geri çekilebilir. Şirket kuruluşu ortalama 3 ay sürmektedir.
100K USD'yi bulamamanız durumunda bazı muhasebeciler bunu kendileri belli bir komisyon karşılığında karşılama seçeneğini sunup yine bu işlem için sizden ek olarak 5-6K USD talep etmekteler. Ancak bizim birlikte çalıştığımız muhasebeci bunun sağlıklı bir durum olmadığını böyle birşey yaptığınızın farkedilmesi durumunda çeşitli cezalar ve şirket iptaline kadar gidebilecek sonuçlar doğurabileceğini söylemişti.
Son olarak bu bilgiyi almıştım muhasebeciden: Her iki şirket türünde de 2 ortak gerekmektedir. Birisi Direktör birisi sekreter olmak üzere. Serbest Liman Bölgesi Şirketinde ortaklardan birinin KKTC vatandaşı olması durumunda 100K USD kuruluş sermayesi şartı aranmayacağını söylemişti ancak bu bilginin kesinliğinden emin değilim.
Teşekkürler verdiğin ayrıntılı bilgi için. Sanırım şu anda kıbrısta şirket kurmak mantıksız