Merhaba,
VDS/VPS leri özetlemek gerekirse fiziksel sunucu içerisinde oluşan sanal bir yapıdır. Kullanmakta olduğunuz reseller ve hosting hizmetleride çoğunlukla bu VDS veya VPS lerin içine kurularak hizmet sağlanır.
Bu paketler normal bir işletim sistemi içermektedir. İçerisine centOS gibi işletim sistemi kurulur ve Ram Disk Cpu gibi kaynaklar ayrılır. 2GB ram 1Cpu 100GB SSD disk gibi.
Bu işletim sistemleri kendinden cPanel/plesk gibi kurulu gelmemektedir. İşletim sistemi kurularak üstüne bu paneller kurulmaktadır. Cpanel için aylık lisans ücreti 20 Dolar civarıdır.
Bu kurulum yapıldıktan sonra cPaneliniz içerisine istediğiniz sayıda istediğiniz özellikte hosting açabilirsiniz.
Bu hizmetinize tüm sitelerinizi toplayabilirsiniz fakat sitelerinizin düzgün çalışması için gerekli olan yapılandırmaya sahip olmanız gerekmektedir.
Örnek vermek gerekirse şuan tek siteniz kendi başına 1 gb ram 1 cpu yu full kullanıyorsa ve bu şekilde 3 tane siteniz varsa VDS için minimum 4 cpu ve 4 GB ram tercih etmeniz gerekecektir. Bu yapılandırma yine yeterli gelmediği gibi cpanel optimizasyonlarininda yaptirilmasi ek olarak daha iyi performans sağlanması için Litespeed alınması gerekmektedir.