1. Vergi levhasi sistemi ilk olarak bi muasebeciyle tanışman ile başlıyor. Sizden istedigi evrakları topluyorsunuz. Tahmini defter , tasdik ve muasebe parası ilk 5oo-6oo tl arası tutucakdır. ( bu anlattıgım en basit vergi sistemine tabi olma durumunda. ) İş cok büyük derseniz kayıtlar vs bu para cogalacakdır.
2. Sizin ne iş yapmak istediginiz önemli ona göre vergi grubuna , vergi dilimine ve istersenizde hangi oda oldugu belli oluyor.
3. Vergi sistemi sattıgınız ürün üzerinden oluyor bu vergiler %1 %8 %18 gibi değişkenlik gösteriyor ( yapıcagınız işin sınıfına bağlı )
4. Örnek vericek olursam hazır birşeyi alıp satmak istiyorum dediniz. Misal bir tşört bunun size gelişinde faturası oluyor. 1oo tl Siz bu faturayı saklıyorsunuz. Ay sonunda yada muasebecinin istedigi bir günde bu faturaları muasebecinize veriyorsunuz. Sistemde sizin bir sonraki ödüceginiz vergiden %18 düşüyor ( 18 tl ) .
- Bu tşörtü 2oo tl ye sattık varsayalım bununda %18'i 36 tl yapıyor. siz bu işden 36 tl vergi ödüyorsunuz ama size girişde 18 tl vergi indirimi oldu aldıgınız malın faturası vardı cünkü toplamda 18 tl vergi ödemiş olursunuz. Basit sistemide 1oo tl kar ettiniz %18'ini ödemişsiniz gibi düsünün. Ama siz faturayı gene 2oo tl üstünden yapıyorsunuz.
5. Size muasebeciniz her ay ödenicek vergiyi cikarir. Bunun yanında size sabit gelen vergiler vardir. Genelde buna muasebeciler sorma gec vergisi der. Sanırım 35-4o tldir. Birde senelik sorma gec vergileri cikar onlarida 2 dönemde ödersiniz ama rakamını hatırlamıyorum.
6. Her giren malın cıkısını yapmalısınız. Size devamlı faturalı mal geldi ornek veriyorum 100.000 TLlik faturalı malınız var malları satıyorsunuz ama vergi vermicem diyip. Faturasız cıkıs yaparsanız bu stok elinizde büyücek. Yarın bir gün denetlemeye gelebilirler stoklarınızı görmek isterler bakarlar bu mallar sizde yoksa ceza yersiniz. En kötü dükkani kapatıyorum dediginizde sizin elinizdeki malları toplu fatura cıkısını yapar muasebeci gene vergi ödersiniz.
7. Faturasız gelen mala direk fatura cikarsaniz %100 de 100 kar ettiginiz icin bedelin tamamına vergi ödemiş olucaksınız.
8. İnternet üzerinden satış yapıcam derseniz size faliyet tanımınız : RADYO, TV, POSTA YOLUYLA VEYA İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILAN PERAKENDE TİCARET
Koduda :
479114 Cogu muasebeci bunu bilmeye bilir. Bu sistemde internet üzerinden istediginiz yasal şeyi satabilirsiniz. Bu anlattıklarım kendi birikiminden kendi yaşantımdan örnekler ve bildiklerimdir. Siz gene tamamen iyi bir muasebeciden ögrenirsiniz.
Birazda olsa kafanı rahatlatmısımdır insallah

Yazımda hata ve anlattıklarımda hata varsa kusuruma bakmayın