Yanlış!
Bu tip projeler böyle bir ajansla çalışayım hemen anahtar teslim versin bana diye yapılmaz.
Önce proje yöneticisi belirlenecek, ardından teknoloji seçimi yapılacak. Öyle alayım phpyi htmli, açayım siteyi modası çoktan geçti.
Proje yöneticisi (bu proje sahibi olamaz, teknik kapasitesi yetmez) öncelikle kullanılacak teknolojileri belirleyecek. Bu işin en kritik aşaması.
Böyle bir projenin
Web server
Masaüstü
Mobil ayağı olacaktır ki mobil bile kendi içinde şekillenecek. Hele restorana da mobil uygulama verilecekse bu ayrı maliyet. Neyse daha dili seçmedik.
Böyle bir projede benim tercihim Java olurdu. Böylece bir java developerla hem web hem masaüstü hem de Android kısmı halledebilir.
Mobil deyip geçmeyin artık hemen hemen her pazarda çoklu dil seçeneği var. Tekel olan Apple için bile Swift mi Objective C mi ikilemine düşülebilir.
Neyse dil seçimi yapıldı artık ona göre ekip oluşturabilir.
Back-end
Front-end
Veritabanı yöneticisi
olmak üzere proje yöneticisinden ayrı olarak en az üç kişi istihdam edilecek. Ekip oluşturuldu sıra geldi en önemli ayağa! Dökümantasyon yani sürecinizin anayasası. Bunu detaylı, anlaşılır ve mümkünse kısa tutmalısınız.
Proje yazıldı... (ki böyle olmuyor iş takibi bile başlı başına olay)
En az 1+1 aylık test sürecine çıkmalısınız (kapalı beta ve public beta olarak). Bu süreçten sonra verileri izleyip ux açısından önyüzü bug fixlemeleri açısından arka yüzü elden geçirmelisiniz.
Daha sonraki aşamada bu ekibe
Sosyal medya uzmanı
Pazarlama uzmanı
Destek eleman(lar)ı eklenmeli.
Office boy vs de lazım olacak.
Bunları niye böyle anlattım hedef büyükse her şeyi düşünmelisiniz. Yoksa verin bana 10k şu an görünen yemeksepetini yazayım ama teknoloji kurmak bambaşka bir şey.
Ha tüm bu büyük projeler böyle mi oluştu, okuduğumuz başarı hikayelerine bakarsak böyle oluşmadı elbette ama şu anki internet ekosisteminin emekleme aşamasındaki projelere pek tahammülü yok. Bir kere olumsuz fikir edinen kullanıcıyı da bir daha sitede tutmak zor.