Ticaret ile ilgili hiç bir şey bilmezseniz sorduğunuz soru normaldir.
SEO internetten pazarlamanın sadece bir boyutudur, seo, smm, medya satın alma, internet reklamları vs...
SEO Ticarette pazarlamanın sadece bir boyutudur.
Siz diyorsunuz ki SEO ile uğraşanlar neden kendilerine SEO yapmıyorlar.
Çünkü SEO ile bir ürünün hizmetin pazarlamasını yaparsın, hizmeti ve malı kendin üretmiyorsan, üretenin SEO işlerini yapan danışmanı olursun.
Bir de fırsat maliyeti diye bir konu söz konusu. SEO ile uğraşırken harcayacağın süreyi mal ve hizmet üretimi ile harcarsan daha çok para kazanırsın.
Mesela adam SEO biliyor ama inşaat bilmiyor, gidip 100 milyon liralık proje dikecek sermayesi, iş networkü, iş tecrübesi yok.
Gidiyor inşaat firmasına SEO hizmeti veriyor.
Çünkü adamın kozmetik bilgisi yok, kozmetik imal edecek, al sat yapacak sermayesi, organizasyonu, iş bilgisi yok.
Bir kozmetik şirketinin sayfasını yükseltiyor.
SEOcu en fazla dropshipping yapabilir, anlaştığı bir firmanın mallarını hizmetini pazarlayabilir.
İş networkü geniş seocular zaten başkalarına çalışmazlar. Kendileri ortaklıklara giderler.
Ama bu ortaklığa gidecek kapasiten varsa bilgisayar başında oturup SEO ile uğraşmazsın.
Ben bu forumda seo ile ilgilenen en eski jenerasyondan biriyim.
Forumda SEO konusunda benimle yarışacak çok az insan vardır.
Bugün büyük seo ajansı sayılan adamların bu forumdaki ilk zamanlarını da bilirim.
Ama bugün oturup SEO ile uğraşmam. Parasını veririm SEO dan anlayan birine yıkarım o işi.
Ben günde 3-4 saat SEO ile uğraşacağıma, yeni ürün, yeni bağlantı, yeni fikirler peşinde koşarım.
Benim yönetmem gereken bir iş var. SEO işin tamamı demek değildir.
Sen bir siteyi SEO ile birinci sıraya çıkar. Ben parasını verip senin elinden alayım. Ya da benim sitemi çıkar parasıyla.
Çünkü o sitenin orada olması sana para kazandırmayacak. Sana satacak mal ve hizmet lazım, bu malı hizmeti satın alacak sermaye lazım.
Şunun farkına varman lazım. Biri bir mal ve hizmet üretiyor, bir katma değer yaratıyor, bu adam sermaye ve katma değer sahibi.
Bu adam o kadar çok para kazanıyor ki, sana seo yaptırıyor, adwordsçüye reklam çıkartıyor, sosyal medya uzmanına iş yaptırıyor, ve hala tüm masraflardan sonra hepsinden çok para kazanıyor.
Sen eğer bu kadar iyi bir katma değer üretebiliyorsan, bir mal bir hizmet üretebiliyorsan zaten SEO ile harcayacak vaktin olmaz.
Hocam ticaret zor ve yerine göre riskli bir iştir ve çok anlamadığım doğrudur. Açıklayıcı ve detaylı bu güzel yazınız için teşekkür ederim.
Ayrıca konuya yazan fikirlerini belirten tüm arkadaşlara teşekkür ederim.