jRMix adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ne ironisi canıım son derece haklı arkadaş. Dolarla alışveriş yapan düşünsün. Ben hep tl kullanıyorum dolardan bize ne?
Türk lirasının değer kaybetmesi, fırından aldığınız ekmeğin bile pahalanması demek oluyor.

En basitinden petrol dolarla alınıyor, dolar yükseldiğinde yakıt fiyatları yükseliyor, yakıt fiyatlarının yükselmesi satın aldığınız tüm ürünlerinin taşımacılık fiyatlarının yükselmesi anlamına geliyor bu da son kullanıcıya zam olarak yansıyor.

Ben bir şey almıyorum diyebilirsiniz, özel araç yada toplu ulaşım kullanmıyormusunuz? yemek yemiyorsunuz? Ekmek'demi almıyorsunuz?
Yediğiniz yemekler kamyonlarla geliyor, kamyonlar dolar nedeniyle zamlı yakıt alınca sırasıyla her şeye zam geliyor.

Dolar biraz yükseldi diye dün gece akaryakıta 15kr zam geldi, bu günden itibaren yediğiniz yemeğin bile maliyeti artmış oldu, bu durumda size zam olarak geri dönecek.

Esnaf hemen zam yapamıyor ancak bunun sonu her zaman ki gibi zam'dır.

Sadece taşımacılıkla ilgili zamlardan bahsettim, dövizin yükselmesi yani TL'nin değer kaybetmesi zincirleme sorunlara neden oluyor. Aslında dolar yükselmiyor, TL düşüyor.
Hatta dolarda düşüyor ama Türk Lirası o kadar fazla değer kaybediyor ki sanki dolar yükseliyor gibi algılanıyor.

İnanmayan açar para birimlerinin grafiklerine bakar görür bunu, yorum okuyun demiyorum, birinin sözlerine inanın demiyorum, açın grafiklere bakın TL dünya piyasasında ne kadar düşmüş göreceksiniz.

Toplumun en alt gelir seviyesine sahip birey bile olsanız döviz hareketlerinden etkileniyorsunuz.
Bazıları benim arabam yok benzin olsun 10 TL fark etmez, arkadaşım araban yok anladık ta otobüs kullanmıyormusunuz? Benzin 10 TL olursa otobüs fiyatları eski fiyatında kalabilirmi?

Biraz geniş düşünelim lütfen.