Merhaba, Çok uzun bir konu kısa bir özet geçeyim.
İş kollarına göre vergi yüzdesi değişmektedir, Örneğin web tasarım hizmeti veren bir firma %18 iken, Ayakkabı satan bir firma %8 dir.
Basit olması açısından şöyle bir denklem önerebilirim sana, Sattığın ürün yada hizmet %18 vergiye tabi ise bunun toplam vergisini %40 olarak düşünebilirsin.
%8 vergiye tabiye bir ürün sattı isen toplam vergi %20 civarı olacaktır.
Bu oranlar aldığın faturalar ve kira giderleri gibi harcamalarında düşüş gösterecektir.
Merhabalar,
Arkadaşlar internette şahıs şirketi giderleri hakkında bir sürü farklı bilgi var hangisinin doğru olduğunu anlayamadım.
Şimdi örneğin 100 TL'ye bir ürün aldım ve bu ürünü e-ticaret ile 200 TL'ye sattım. 100 TL'lik üründe 18 TL KDV var ve benim satışımda 36 TL'lik KDV var sanırım ben devlete buradan 36 - 18 TL= 18 TL'lik bir KDV ödüyormuşum.
Daha sonra bazı kaynaklarda ekstra olarak 200 TL'nin %20'i ÖTV ve toplam yıllık olarakta kazandığın paranın %20'sini devlete gelir vergisi olarak ödemen gerektiği belirtiliyor. Kısaca %18 KDV + %20 ÖTV + %20 Gelir vergisi giderlerin olacak diyorlar bu doğrumu (eğer doğruysa örneğin her 100 TL'lik kazancın 58 TL'si gidiyor demek) yoksa işin gerçek giderleri ne kadar?
Saygılar, sevgiler.