Bir işte uzman olmanın adımları bu heryerde aynıdır.

1- Oku, öğren.
2- Uygula, kaybet, tecrübe kazan.
3- Kazandığın tecrübelerle hata yapmamaya çalış.

En çok yapılan hata sektör seçimiyle ilgili. Tıp okuyan adam gidip çiftçilik yapmaya çalışırsa olur mu? Olur ama çok zor. Bizde de durum böyle. Yemek yapmayı bilmeyen adam, yemek tarifi sitesi açıyor, sonra da başarısız oldum diyor.

Hiç bir bilginiz yok mu? Yine de yemek tarifi sitesi mi açacaksınız? Sen site tarafıyla ilgileneceksin, tema şu bu. Yemek işinden anlayan birine ise yemek tariflerini yazdıracaksın. (Anne olur, kız kardeş olur, aşçı olur)

Başarı bu şekilde gelir. Aksi halde sadece okyanusta yüzerek kıta değiştirmeye çalışırsın.

SEO firması, uzmanıyım diye geçinenlere de bu yüzden kızıyorum. Adamın nakliyeden anladığı yok, 1. sıraya çıkardım diyor. Nakliyeci adam, müşterisini ne istediğini bilir ama SEO işi yapan adam bilemez. Nakliyeci site işi yapan kişi ile anlaşırsa başarılı olacak aslında ama herkes tutturmuş bi SEO uzmanı. Yahu arkadaş bu SEO uzmanı her işi biliyorsa neden kendisi açıp yapmıyor. Mesela e-ticaret sitesi açsın milyonları cebine indirsin. Nede olsa hertürlü işten anlıyor. Tabi bu yazım üstünkörü oldu biraz ama umarım anlatabilmişimdir.

Bana hergün 10-15 tane pm geliyor sitemi inceler misin diye. İnceleyemem çünkü sektörü bilmiyor. Görüp göremeyeceğim şeyler var. Benim bakacağım şey belirli standartlar olur ve onları herkes öğrenebilir. Bir çok kaynak var. Kaynak var aslında ama onlar da hep kendini tekrar eden şeyler diyorlar. Zaten doğrusu da o. Farklı birşey yok. Herşeyi tam yaptıysan inan fazlası yok. İçerik kısmında geliştirmen, doğru içeriği vermen gerekli artık. Ha tabi bazı ince şeyler var. Örneğin içeriği oluşturdun gerçekten mükemmel ama bu içeriğe hit gelmiyor diyorsun. Gelmez çünkü Google onun gerçekten iyi olduğunu anlayamıyor. Ziyaretçin yok ki Google ziyaretçinin hareketlerine göre içeriğinin kaliteli olup olmadığına karar versin. Sosyal medya bu yüzden yararlı. Analytics kuracaksın, sosyal medyadan hit çekeceksin. Google'a bu sayede diyeceksin ki bak benim sitemi kullanıcılar sevdi. Hiç olmadı adwords ile hit çekeceksin.