Aslında Ukrayna üniversitelerinin eğitim kalitesi ve diplomasının geçerliliği bir şehir efsanesi. Okulu bitirdikten sonra zaten bunu bizzat görürsün. Ukrayna'nın çok tercih edilmesinin nedeni eğitiminin kaliteli olması değil düşük puan alanların, özel üniversite için maddi durumu olmayanların tek ve en ekonomik umut kaynağı olması. Üniversite turizmi yapıyor diyebilirim.
Ben sadece 1 dönem okudum. Bölüm seçmedim ama orada okumadan önce sana soruyorlar. Eğitim dili Rusca mı olsun yoksa İngilizce mi diye. Ve Rusca seçmen için seni yönlendiriyorlar. Ülkenin konuştuğu dil, İngilizce'yi herkes biliyor zaten, bu sana 3. dil olur diye avantajlarından bahsediyorlar. İngilizce seçsende Rusca seçsende hazırlık okuyorsun ( ilk 1 sene hazırlık sayılıyor ). Ben İngilizce seçtim ve üniversite hocalarının İngilizcesi benim İngilizcemden beterdi. Orada tanıştığım mezun olan Türk arkadaşlarım için de aynı şeyler geçerli. Arkadaşlarım Bilgisayar Mühendisliği okuyup bitirdiler. Müfredat, ders işleyişi, bitirme projeleri buradakilerle aynı veya daha düşük. Ben orada kısa süreli eğitim görüp Türk üniversitelerine gelince eğitim farkını anladım.
Birde şöyle bir durum var. Dünyadaki üniversiteleri listeleyen, sıralayan Quacquarelli Symonds adında İngiliz bir firma var. Üniversite sıralamaları bu firmanın verilerine göre değerlendirilir her zaman. Quacquarelli Symonds'un 2018 raporuna göre Ukrayna'da ilk 500e giren 2 üniversite varken aynı listede 5 Türk üniversitesi var. İlk 1000'de ise 6 Ukrayna üniversitesi varken 11 Türk üniversitesi var. (http://www.qs.com/world-university-rankings-2018/) Türk üniversiteleri daha kaliteli. Ama bunu ancak deneyimleyerek anlayabilirsin. Bir orada bir burada. Ben az da olsa 2 taraflı deneyimleyenlerdenim.
Türkiye'den iyi bir üniversiteden aldığın diplomayla hiçbir ülkede sıkıntı yaşamazsın, her yerde geçerliliği vardır. Çünkü üniversitede sana doğrudan bilgiyi öğretmezler, öğrenmeyi öğretirler. Şirketlerin aradığı nitelikte bir elemansan gerisi sorun olmaz. Aksi halde Harward diploman bile bir işe yaramaz. Şirketlerin aradığı "T" tipi bir eleman biçimi vardır (mühendisler bilir). Derinlemesine bir konuda uzmanlaşmış, o konuyla alakalı yan alanlarda ise yataylamasına genişlemiş (T'nin dikey ve yatay çizgileri).
Eğitim kalitesi hakkında hemfikir değilim ama diğer konularda rahatça yaşamını sürdürebileceğin bir ülkedir diyebilirim ( Sadece Kiev desem doğru olur, diğer şehirlerini bilemem ).