mehmetarik adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Tekrar hayırlı olsun diyeyim.
Gerçekten güzel ülke, Kiev de güzel şehir. Ben soğuğuna dayanamadığım için bırakmıştım. Bir de yemek konusu çok sıkıntılıydı. Kurutulmuş et balık, sulu makarna, votkalı pancar çorbası. Ama mantıları aynı bizimki gibi ve güzel, bir de hoşaf gibi bir içecekleri var geleneksel (ismini unuttum) ona bayılmıştım. Vejateryensen kısa sürede alışırsın ama.
Birde yanlış anlama birşey sormak istiyorum.
Benim gittiğim zamanda (15 sene önce ) ev kiraları inanılmaz pahalıydı. Okul ücreti senelik 4.000$ civarıydı. Evler ise aylık 800$ civarıydı (en ucuzları). Tahminimce ev fiyatları yine pahalıdır. Hani bu paralar Türkiye'de bir özel üniversite masrafına yaklaşıyor. Neden orayı tercih ettin ? Ucuz olmasından değil anladığım kadarıyla.
Ukrayna'yı seninde benden daha iyi bildiğin gibi çok iyi ve çok kötü olarak görenler var. Bu arkadaşlar iyi olarak binaların yeniliğini, yolların güzelliğini falan baz alıyorlar.

Bu tabiki ne beklediğinle alakalı, beni tercihlerimde şöyle ince nüanslar vardı ;
  • Orada alınan diplomanın Avrupa'da da kıymetli olması. Türkiye'den alınan diplomanın hiçbiryerde geçerli olmaması.
  • Oradaki insanlar. Günlük hayatın akışı.
  • 5. senede okulu orada bitirirsen vatandaşlık alabilmek, kolayca Avrupa'ya geçebilmek.
  • Yeni dil öğrenmek. 2. bir memleketinin daha olması.
  • Sözkonusu 5 sene içerisinde aynı bütçelerle yapacak daha olumlu birşey görememek.
  • Aynı bütçe ile yapılacak daha iyi bir üniversite eğitimi görememek.
Elbette her ülkenin kendine göre pozitifleri negatifleri var. Ben kıyas yaptığımda üstelik gidip gördüm, Türkiye benim için daha çok negatif sayı barındıran tablodaydı.