Eşim (bayan) 15 yıldır bir filo kiralama şirketi ortağı, ortağı ise 25 yıldır bu işi yapıyor. Son 4 yıldır hemen hemen hiç bireysel kiralama yapmıyorlar, sadece uzun dönem filo kiralama yapıyorlar. Ben de 5 yıl önce onlara yardım edeyim diye şirkete gelip gitmeye başladım, ama bu bilgisayar, internet, vs. işlerinden sıkıldığım için şirkette full-time çalışır bir haldeyim. Şu an 190 küsur arabamız var, hemen hemen hepsi kirada, birkaç boş arabamız var, son yıllarda dertli tüm müşterilerimizden arabaları aldık, şu an çok az dert çıkartan veya geç ödeme yapan müşterimiz kaldı. Buna rağmen her gün ortak olarak tek konumuz nasıl bu işten çıkabiliriz, şirketi kime satabiliriz (3-4 ayda bir mutlaka birileri şirketi veya işi almaya gelir), iflas kararı mı alsak, iflas erteleme mi istesek, hatta piyasayı dolandırıp nasıl kaçarız Arkadaşınıza tamamı ile katılıyorum, araç kiralama işi kesinlikle uzak durulması gereken işlerden, bireysel kiralama yapsanız biraz daha fazla kazanırsınız ama başınız beladan kurtulmaz, filo kiralama yapsanız biraz daha az para kazanırsınız ama müşteri kaprisinden, tahsilat dertlerinden başınız sürekli ağrır. Bizim gibi işin noktasına virgülüne kadar resmi ve sözleşmeli yaparsınız, ama herhangi bir sorun durumunda o sözleşme, senet, sepet hepsi birer değersiz kağıt parçası haline gelir, gidin mahkemede dava açın, dava en az 5 yıl sürer, siz artık davanın ne olduğunu ve niye açtığınızı unutur hale gelirsiniz. Müşteriden para alamazsınız, araçlarınızı güç bela hatta kavga döğüş geri alırsınız, ama paranızı asla alamazsınız, müşteri gider itiraz eder, haklı olduğunuz yerde bir anda haksız duruma düşersiniz, bu araları onlara kiraladım, işte sözleşmeler, işte onların imza sirkülerleri, işte mail order formları, işte kestiğimiz faturalar, vs. gibi tüm herşeyi sizin ispat etmeniz gerekir, çoğu zaman lanet olsun deyip davadan bile vazgeçersiniz.
Aslında anlatılacak çok ama çok şey var, bu iş uzaktan hoş görünür, ama içine girdiğiniz zaman hem doğru dürüst para kazamazsınız, hem de başınız beladan hiç kurtulmaz. 4 araba için nereden baksanız en az 250.000 TL para vereceksiniz, koyun bir bankada mevduata, ortalama yılda 30.000 - 35.000 TL arası faiz alırsınız, ayda elinize 2.500 - 3.000 TL para geçer, 4 arabayı kiralayarak elinize bu kadar net para geçmesi mümkün değil. Ama arabalar benim diyeceksiniz, artık ikinci el araba piyasası da iyi değil, 2 yıl sonra arabaları sattığınız zaman tekrar 250.000 TL'nizi geri alamazsınız, ama bankadaki 250.000 TL'niz hala sizindir, faizin hepsini harcamayıp birazını geri koyarsanız, veya Dolar Euro gibi dövizlere de yatırım yaparsanız paranızı da enflasyondan biraz da olsa korumanız mümkün olur.