konu hakkında direl bir çözüm öneren olmadığı için konuyu araştırmaya forsat buldukça devam ettim
şunu buldum
xampp localhost olarak kullandığım için my.ini dosyasının içeriğine baktığım da
## UTF 8 Settings
init-connect='SET NAMES utf8'
collation_server=utf8_general_ci
character_set_server=utf8
#skip-character-set-client-handshake
#character_sets-dir="/xampp/mysql/share/charsets"

kısmındaki tüm değerlerin kapalı olduğunu gördüm... ve 3 satırı bu şekilde açtım... tabiki sonucu almaya yetmedi... diğer sayfaalrda da tablo ve db konusunda bir arkadaşımızın şu ifadesi çok dikkat çekici idi..
kaynak
Örnekle açıklamak istersek, almancada da “ü” harfi var türkçede de, isveçcede de… Ama bu harflerin alfabedeki yeri dile göre değişiyor yani collation’ı latin1_swedish_ci seçip sıralama yaparsanız ü başka yerde, latin1_german1_ci seçerseniz başka yerde yer alır. Ya da latin1_german1_ci seçerseniz aramalarda ‘ä’ ile ‘a’ aynı kabul edilirken latin1_german2_ci seçerseniz farklı kabul edilir.
dolayısı ile sıralama sorunumun kaynağının maalesef bu olduğunu öğrendim.... saolsun güzel örnek vermiş
db yine utf8_general_ci olarak duruyor ama tabloyu latin5_turkish_ci ve field ları da çevirdim...
dolayısı ile de önce my.ini yi bu hale getirdim ama yeterli mi ? bilmiyorum ama şuan için sıralamaya yeterli... şimdi yeni .ıkan sorunu çözmem gerekiyor... oda daha önce kayıt yapmış olduğum rehber deki binlerce kayıdı düzeltmek...
20-30 satırlık olanları düzeltmeyi manuel yapıyorum...
ama şunu da yapabilirim... yardımcı olacak var ise... elimde mdb den export ettiğim 6k lık adres kaydım var... bunlar klasik Türkçe harflerden oluşuyor.. bunları bir şekilde latin5_turkish_ci şekline sorunsuz aktarabilir miyim ?
denemelerde şunu gördüm
eğer my.ini dosyasındaki karakter kısımlarını örjinaldeki gibi kapalı hale getirdiğimde kayıt sıralaması doğru çıkıyor ama bu seferde görüntülenmesi gidiyor... ?
çiçek = çiçek .... eğer kapalı utf8 seçeneği kapalı iken çiçek yazdığımda phpmyadmin de çiçek sorunsuz gözükürken ve sorunsuz sıralanır iken... kapattığımda bu hale geliyor... kapalı iken aynı şeyi düzeltip açtığımda ise benzer sorun çıkıyor... bu durumda size şunu sormak istiyorum
doğru tablo SIRALAMA yapısını bulduğuma göre... mysql in ini dosyasında utf8 i açık mı yoksa kapalı şekilde mi devam edip eski kayıtları buna göre güncellemek gerekiyor ?
işlem nasıl olursa olsun sonucu L_A_N da kullanılacağı için ... şuan için windows içindeki xampp da.. daha sonrası için emin değilim...
konu hakkında öneri ve yorumlarınızı alabilir miyim ?