yazmayayım dedim ama yani sanki baya pahalı bir saatmiş gibi yok malzeme kalitesinden değildir cindendir diye üstelemesi yazmaya tahrik etti. Böyle hurafelerle kafanı doldurana kadar bir hesapla bakalım 3bin tl dediğin saatin değeri tam olarak ne kadar?
3000tl verdiğini varsayarsak, Türkiye'ye girişteki vergileri kaldırırsak, distribitör ve toptancı karlarını kaldırırsak ortalama olarak 2bin tl ye falan gelmiştir. Bu da 526$ fln yapıyor, 26$ fln da taşıma lojistik masrafları vergileri falan desek yurtdışında 500$ diyebiliriz kaba taslak. iphone 8'in apple'a işçilik dahil maliyeti 247.51$'mış, satış fiyatı 699$. Şimdi bu bir telefon ve kullandıkları parçalar son teknolojiler kullanılarak üretiliyor, her bir parça farklı firmalar tarafından patentli, yani bunların patent ücretleri fln da var, saat teknolojisinde pek de öyle telefona kıyasla bu kadar çok teknoloji ve patent olayı yok. öyle olunca bu saatin üretiminin işçilik dahil 150$'ı geçeceğini sanmıyorum, geri kalan kısım reklam giderleri, marka değeri, kar.

Hadi diyelim üretim maliyeti 250$ olsun, ülkeler arası para çevirmede kur değil unit (birim) olarak çevirme yapmamız gerektiğinden (Almanyada asgari ücret ortalama 1500€ iken Türkiye'de ortalama 1500TL gibi) senin saatin değeri Türkiye fiyatı olarak 250TL yani anlayacağın. Çok da pahalı bir saat değilmiş değil mi?

Kordona gelince, bu tür kordonu olan saatler bu şekilde bıçak kesmiş gibi kopar, normaldir, ailemde ve yakın çevremde kullananların tümünde onlarca kez karşılaştım.