Arkadaşlar şirket açmak istiyorum ama yakın zamanda şirket açmış yada şirket açan tanıdığı olanlar 2 sorum var
/Teknoloji Yazılım Bilişim Şirketi
- Kosgeb Nasıl Veriliyor ?
- Devlet Teşviki Yada Hibesi Varmıdır ?
Merhaba, çok detaylı sorulması ve araştırılması gereken bir soruyu çok genel olarak sormuşsunuz. Bu tarz sorulardan önce Google da kısa bir araştırma yapmanızı öneririm. Fakat ben yine de ayda ortalama 10-12 şirket kurulumu yapan biri olarak yardımcı olmaya çalışayım.
Öncelikle, şirket tiplerinden sermaye yapınıza ve ortaklık durumunuza uygun olanı seçmelisiniz. Şayet büyük çaplı projeler / devlet ihaleleri gibi işler alacak iseniz en az 100.000 TL sermaye gösterilen bir limited şirket kurmanız mantıklı olacaktır. Küçük-Orta ölçekli işler yapacaksanız Şahıs şirketi olarak bilinen kayıt şekli sizin için uygun olacaktır. Yine de bulunduğunuz ilin Ticaret Odasına kayıt olmanızı tavsiye ederim. Bu kısım aslında mali müşaviriniz ile görüşmeniz gereken bir durum. O sizi en doğru şekilde yönlendirecektir. Mali Müşaviriniz yoksa ya da ilgilenmiyorsa bana ulaşarak yardım alabilirsiniz.
Bunun dışında 2018 yılı itibari ile teknoloji geliştirme bölgelerinde yer almayan şirketlerin teknolojiyi baz alan teşvik ve desteklerden faydalanması ne yazıkki mümkün olmuyor. Bulunduğunuz ildeki teknoparklarla ve/veya birçok mükellefimiz için yaptığımız gibi İzmir'de bulunan teknoparklarla görüşerek şartlar hakkında bilgi alabilirsiniz.
Teşvik ve destekler konusunda toplumumuzda ne yazık ki yanlış anlaşılan bir durum var. Bu destekler cafe açmak isteyen ev hanımına verildi, yemek yapmak isteyen komşu kızına verildi fakat o devir kapandı. Bir iş yapacaksanız, başarılı olmanın yolunu daha işe başlamadan bulmuş olmanız isteniyor.
Öncelikle bir projeniz olmalı,
Bu projenin iş akış diyagramını hazırlamış olmalısınız
Projenin sürecini, süreç içerisinde dahil olacak olan uzmanları ve dış destekleri belirlemiş olmalısınız
Proje çıktılarının fizibilitelerini ve literatür araştırmalarını yapmış olmalısınız
En sonunda ise hazırladığınız proje sunumunuz ilgili uzman heyeti etkilemiş olmalıdır.
Bunların dışında, iş kurmanız için verilen bir hibe ve destek bulunmamaktadır.