Oraya giderken seninle aynı dili konuşmasalar dahi karşındakilerin insan olduğunu ve nezaketli davranmanın doğru şey olduğunu unutma lütfen. Benim uçaktan başlayarak Türkler hakkında gördüklerim pek hoş şeyler değildi, eğer buraya gelenler sürekli böyle insanlarsa Ukraynalı olsam bende Türklere karşı önyargılı olabilirdim. Terbiyesiz bir hareketinde Türk pasaportlu biri olacağını yani hepimizi temsil ettiğini unutma, Atatürk'ün nezaketini ve beyefendiliğini örnek al lütfen.
İlk kez gidenler sorguya alınıyor konusu da ben 2 gün önce ilk kez yurtdışına çıktım ve Kyiv'e geldim ; Sorguya alınmadım, valizlerim gümrük kontrolüne girmedi. Sade bir İngilizce ile Ukrayna'da üniversite öğrencisi olacağımı transkript ve lise diplomam dahil booking ve uçak gidiş dönüşleri ile birlikte görevli askere uzattım ve sorguya girmeden direkt onay aldım.
Askere ve polise dikkat et konusunda da ; Geldiğimden beri adres bulamadığım zaman çöpçülere, askerlere soruyorum genelde hepsi gayet güzel yardımcı oluyorlar. Bu konuda tecrübem olmamasına rağmen ben Ukrayna'daki Türkler ve Azerilerden daha çok sıkıntı yaşayacağımı düşünüyorum.
Yolun açık olsun.