Raid 10 + Sas diskler + Ssd cache ile paylaştığınız sonuçlarınız çok güzel görünüyor. 15k saslar olmasıda cabası olmuş.
Buna benzer bir yapı fakat 10k saslar ile bende düşünebilirim. Dell için 15klar neredeyse fiyatı 2ye katlıyor.
Sata ve sas konusunda raidsiz tecrübelerim oldu. Sanallaştırılmış veya normal işletim sistemlerinde kullanımda pek sorun olmuyor. Fakat veritabanı işlemlerinde, küçük boyutlu mail arşivinde ve özellikle sıkıştırma/yedekleme işlemlerinde insanı kahrediyor

işlemci 100 çekirdek bile olsa, ram çuvalla olsa o disk işlemi tamamlanıncaya kadar cihaz kendine gelemiyor.
Bu tip işlemleri ssd disklerle çok kolay yapabiliyoruz. Ev kullanımında yada sanallaştırılmamış sistemlerde pro serisi ideal.
Fakat işin içine sanallaştırma veya endüstriyel seviyede kullanım giriyorsa yedeklemenin dışında raid te gerektiriyor.
İşin içine raid girincede, madem endüstriyel kullanacaksın o zaman enterprise seviye disk kullan deniliyor. Örneğin samsung yetkilisiyle evo ve pro için yaptığım görüşmede, disklerin ev tipi kullanım için ideal olduğunu fakat mutlaka endüstriyel cihaz üzerinde kullanılacaksa raid 0 veya 1 gibi düşük seviyelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Perc 6i üzerinde 2x samsung pro raid 1 şeklinde kullanım yapmıştım. Sanallaştırma vardı ve kullandığım sürece sorun yaşamadım fakat çokta uzun süre kullanmadım. 5-6 ay boyunca çalıştı fakat diskler hiç yük altına girmedi sadece bazı testler için kullanmıştım.
Samsung ssdlerin bu kadar meşhur olmadığı yıllarda ocz vector kullanıyordum fakat diskler bozuldu. O zamanlar en iyi benchmark skorlarını ocz vector veriyordu ama benim gibi bir sürü arkadaş sorunlar yaşamış.
Bir diğer ürünü ocz agility ise üzmedi beni. Uzun süre bir masaüstü cihazda takılı olarak server şeklinde kullanıldı.
Dandik ve ucuz bazı markaların ssd disklerini denedim hep hüsran.
İntel in enterprise ssd disklerini raidsiz kullandım fakat çok uzun sürmedi bozuldu. Yabancı bir forumda aynı sorunu yaşayan birini daha gördüm. İntel dc serisi masaüstünde sorun çıkartmış fakat raid kartı ile sağlıklı kullanımlar yapmış.
Ben disk ömrü konusunda, ısı/sıcaklık probleminden ziyade, ssdlerde kullanılacak raid kartının, yüklenecek işletim sisteminin ve özellikle sanallaştırılıp sanallaştırılmayacağının daha ağır bastığını düşünüyorum.
Bakalım zaman gösterecek herşeyi.
Bu arada hp dl380 serisi ve p420 kartla deneme yapmayı bende istiyorum. Zaten piyasadada bolca var bu cihazlardan. İnşallah sizinkisi gibi bizimkide uzun süre üzmeden çalışır.
Bizim şu ana kadar problemn yaşadığımız EVO serilerinin büyük bir bölümü R210II H200 6Gbps Raid kartı üzerinde oldu. Raid yapısını ise veri yazma okuma ömrünü fazla tüketmesi sebebiyle SSD'de raid 0 dışında kullanım yapmıyorum. Bazı durumlarda raid 1 ile sistem önüne cache yaptığımız olabiliyor ancak onda da orjinal Dell Enterprise SSD ile yapıyoruz. Evo serilerinde bozulan disklerin tamamı raid 0 şuan için. Ancak şöyle birşey gözlemledim diyebilirim. Genelde kabinlerin üstlerindeki sunucularda sorun çıkartıyorlar bu da fizik kuralları gereği ısınan havanın yukarı çıkması sebebiyle üst tarafta bulunan sunucuların alttakilere nazaran daha sıcak olduğu gerçeği ile harmanlandığında sıcaktan fazla mı etkileniyorlar diye bir düşünceye sevk ediyor. Birde şuan misal aktif olarak çalışan bir sunucuda yine EVO serisi bir SSD'de ciddi istikrar kaybı mevcut. Yine H200 üzerinde raid 0 yapısında çalışan bir sistem ve disk daha 3 aylık olmasına rağmen anlık 500mb'leri gördüğü gibi stress testlerinde çok oynak davranışlar yapıyor. Örnek bir anda 100mb düşüyor, hatta bazen 4-5mb lere düşüyor. Tekrar 500 görüyor tekrar düşüyor gibi saçma sapan davranışları mevcut. Ne zaman patlayacak diye müşterilere teslim etmeden ufak tefek testler için kullanım yapıyoruz.
Raid 10 yapısında ise 15K'lık SAS disklerle bir yapı kurduğumuzda raid kartının cache'si de aktif haldeyken anlık 800-900MB gibi yazma okuma hızları mevcut ve gayet istikrarlı. Dolayısı ile kendi şahsi fikrimi sorarsanız raid yapısında Enterprise SSD'ye ayıracak bütçeniz yok ise SAS kullanmanız veyahut nSAS kullanmanız daha uzun ömürlü diye düşünüyorum. Disk hızı tarafını da H710 veya benzeri kartlarda bulunan CacheCade gibi bir özellik sayesinde SSD cache yapabilirsiniz ancak bunda da belirtmek gerek ki sunucu arka tarafına takılan disklere yapılması sebebiyle ısı ön tarafa nazaran daha yüksek olacaktır ve burda da yine ısıya dayanıklı Enterprise SSD (SAS-SSD Olan model) kullanmanız hem performans açısından minimnum kayıp oluştururken güvenli bir yapıya da sahip olabilirsiniz. Şuan emsal olarak aşağıdaki yapıda bir sanallaştırma sistemimiz mevcut.
9 x 2 TB SAS (1 Adet HotSpare 8 Adet disk üzerine raid 10)
2 x 100GB Dell SAS SSD (CacheCade)
Bu şekilde anlık 2605/3410 MB/sn gibi bir değer yakaladım. Test görüntüsünü ekliyorum. Sistem aktif çalışan bir sistem olup boş durumda biraz daha üstlerde performans verecektir.

Bilgi paylaştıkça çoğalır. Daha tecrübeli arkadaşlar da bildiklerini aktarırsa eksik olduğumuz alanlar mevcut ise bizde bilgilenmek isteriz tabi.
Ek olarak bir adet DL320e Gen8 sunucu 2015 yılında yine aynı Samsung 850 Evo serisiyle kabine alındı ve verimerkezi enerji kesintileri dışında reboot yemedi. H200 kartlarda mı acaba sıkıntı çıkarıyor bu illet