Tespit güzel

Açıkcası bizde kabinden daha 6 aylık SSD'leri toplamaya başladık. Ayrıca 6 gbps kart kullanmamıza rağmen bir süre sonra istikrar kaybı yaşanıyor. Samsung 850 EVO ve Hi-Level SSD serilerinde sıfır alınıp 6 aylık kullanımdan sonra patlayanlar oldu. Tabi 2 senedir tık demeyenler de var ama benim tahminimce ısı konusunda diğer disklere göre daha dayanıksızlar.
Sakıncası yoksa 6 ay içinde sorun yaşatan evo serisi yapıyla alakalı bilgi verirmisiniz.
Hangi raid kartıyla, kaç diskli ve raid kaç seviyesinde sorun yaşadınız?
Malum konu ssd olunca çok fazla sayıda raid tecrübesi yok forumda. Masaüstü evo ve pro ssdleriyle tecrübeler var fakat geneli sonucu saklıyor.
Enterprise ssd ile kullanım ise neredeyse yok denecek gibi. Birkaç firma kullanıyor.
Evo serisi ile 8 diskli yapıda raid 5 veya 6 kullanım planlıyorum. Aslında disklerin bozulması veya performans düşürmesi çok önemli değil fakat raid yapısının bozulması, kartın çeşitli sorunlar vermesi, sağlam disklerin virtual disk yapısında missed pozisyonuna düşmesi... işte bunlar tehlikeli. Çünkü sistem hot plug olsa bile raid yapısıyla alakalı sorunlarda cihazı kapatıp müdahale etmeyi gerektirebiliyor ve malesef beraberinde hiç açılmama riskinide doğuruyor.
Özellikle raid 6 seviyesinde ssd diskli yapıda, disklerde sorun olmamasına rağmen kontrolorlerin belli bir zaman sonra bozulduğunu gördüm birkaç yabancı sitede.
Söylediğim gibi disk arızası olsun her zamanda olabilir ama raid yapısı bozulmasın mümkünse bu yüzden raid 6 yerine raid 5 + hot spare düşünüyorum.
Sahi hot spare kesinlikle kullanmayın diyende var
Kısacası kader kısmet işi.
Forumda 8 diskli evo serisi ve raid 10 kullanan arkadaş var. Şu ana kadar sorun yaşamamış.
Yine forumda 24 diskli yapıda raid 50 +hs kullanan firma var. Onlarda devam ediyorlar.
İçinde 0 olmayan bir raid seviyesinde, 8 diskle p420 veya h710 kartlarla bir deneme yapıcam ama bakalım cesaretimi ne zaman toplarım
O zamana kadar kullanan arkadaşlardan bilgi edinmekte fayda var.