Arkadaşlar zaten bir yanlış anlaşılma var. Bu bir patent değil. Bu bir geçici tescil belgesi. Bana verilen bilgiye göre konu şöyle; Sizin bir markanız, ürününüz, sloganınız var. Atıyorum "Biraz hayal gücü & fazlaca mizah" sloganımız olsun. Bunu tescil etmek istediğimde başvuru yapıyorum. Tescil işlemleri ile sorumlu kurum, bu sloganın daha önce yapılmış ve onaylanmış tescil başvuruları ile çelişip çelişmediğini kontrol edip onaylıyor. Bu işlemi bir ön onay olarak düşünün, çünkü benim bu slogana ilişkin tescil talebimin 1 yıl askıda kalması gerekiyor. Tescil başvurumun onaylandığına ilişkin bana "Geçici Tescil Belgesi" veriliyor. Dikkat ederseniz, tescil işlemi henüz tamamlanmadı ve askı süresi dolmadan tamamlanamaz. Askı süresi sonunda bu slogan, marka veya ürüne ilişkin bir itiraz yok ise tescil talebi onaylanır ve tescil sahibine Tescil Belgesi gönderilir.
Burada ki önemli nokta bunun bir tescil işlemi olduğudur. Yani bu vatandaş "Tüm ekranlarda uyumlu web sitesi" (tam hatırlamıyorum yanlış olabilir) bu cümle için bir tescil başvurusunda bulunmuş ve ön onay almış şuan muhtemelen askıda. Bu bir patent değildir. Bir teknolojiyi veya o teknolojinin yapılış şekli ile ilgili fikri veya sınai hak bağışlamaz. Bir teknolojiyi tescil edemezsiniz, patentlersiniz. Bu da Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılır ki belge bu enstitüsü tarafından düzenlenmemiş. Yani bu belge zaten bu kişiye söylediği hakları tanımıyor, bu bir patent değil, tescil belgesidir.
Şimdi bunu yapan kişi, elinde ki belgenin patent olmadığını bilmiyor mu? Pek tabi biliyor. Ama insanları (konuyu bilmeyen) korkutup para almaya çalışıyor. Suç unsuru da tam olarak burada başlıyor, avukatların söylediğine göre, ortada alınmış/verilmiş bir para olmasa bile, ekran görüntüleri ile rahatlıkla bu olay ceza davasına konu edilebilir ve mutlaka edicez çünkü bu şahsın yaptığı ile telefonla arayıp "Ben savcıyım para gönder" diyenin yaptığı arasında hiç bir fark yok. Her ikisi de insanların korkularından faydalanıyor. Her ikisi de nitelikli dol-an-dı-rı-cı-lık. Bunun ötesi berisi yok. Takip edeceğim bunu çünkü yukarıda da söylendiği gibi %0,01'i dolandırsa 500,000 tl yapar (sadece com.tr) buna hakkı yok. Peşini bırakmaya niyetim de yok.