EmAy adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Değerli hocalarım konu sahibininde izni olursa şayet, yorumlarınızı okudum. Sata alıp takmak istesek max. kaç gb disk ve hangi markayı kullanıyorsunuz deneyimleriniz neler. Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız sata konusunda cok kafamı karıstıran ikilemlerim var acıkcası marka model rpm önbellek konusunda. Teşekkürler.
Sata olarak biz Seagate ST32000644NS ve ST2000DM001 kullanıyoruz. 2016 yılında alındı ve hala herhangi birinde sorun yaşamadık. Birde 2015 yılından beri aktif olarak kullandığımız Dell Seagate 1TB ST1000NM0033 128MB 7200RPM olan model almıştık adetli miktarda. Piyasada bulabilir misiniz bilmiyorum ancak 128MB ön belleği olması sebebiyle çok daha performanslı olan bu model 1 TB tercih edenler ve tedarik edebilenler için ideal. Zamanında yok parasına satıldı bu diskler kapan kaptı. Henüz çatlayan patlayan olmadı. Tabi bu iş kısmet biraz. Siz alırsınız sorun yaşar mısınız yaşamaz mısınız bilmiyorum. Bizde yedekleme amaçlı ve yoğun yük altında sürekli çalışıyor.

Birde SATA alırken MR özelliğine dikkat edin. MR : magnetoresistive olarak bilinen ve diğer disklerin dönme hızından dolayı etrafa yayılan manyetik alanı absorbe eden bir özellik. Genelde Enterprise HDD'lerde magnetoresistive mevcut olup bu özellikte olmayan disklerin verimerkezi ortamında diğer disklerin manyetik alanlarından etkilenmeleri ve bozulmalarına yol açabilen bir durum. Bildiğim kadarıyla WD Black serisinde ve Seagate Enterprise serilerinde bu özellik mevcut. Diğer disklerin de detaylı özelliklerine bakarak olup olmadığına bakmanızda fayda var. Benim yazdığım üç diskde de magnetoresistive mevcut. SAS'ların ve nSAS'ların ise tamamında bu özellik var.

Misal WD Black serilerini herkes bu özelliğinin de olması sebebiyle şiddetle tavsiye ediyor. Ancak biz kabine aldığımız sıfır WD Black serilerini ne yazık ki uzun süre kullanamadık. Kullanan tanıdıklarımız da var ancak tekrar söylüyorum bu iş kısmet. Bizim WD Black serileri 2-3 ay'da bozuldu. 1 Adet WD Black 500 GB ortalama 3 ay, 1 adet 1 TB WD Black serisi ise ortalama 4 ay dayandı. Bu sebeple şahsi olarak WD Black serilerini yazanlar olacaktır ancak ben tavsiye etmiyorum ve kabinde asla kullanmıyorum. Sıcaklıktan diğer disklere nazaran fazla etkilendiğini düşünüyorum.