merhaba
Arch linux kullanmak istiyorum.. aslında ubuntu da olur.. çok da önemli değil.. .ubuntunun ekran görüntüsünü çok sevmiyorum.. gnome 3 maalesef.. xubuntu daha güzel sade...
hardware : xeon e5-2670 v1; 2*8 1600 ram; evo 850 120gb ssd; 4tb ntfs format sata; gtx 780ti; avermedia trinity dual dvb tv kartı; a4 tech eski model webcam; OB 7.1 ses kartı ama 5.1 ses desteği; 2 adet 24inch FHD monitor bunların biri hdmi ve diğeri dvi kablolu... çare olmaz ise 2 sini de dvi yapacam ama hdmi da sorun pek yaşamıyorum...
neyse sorunlarım şunlar çözüm arıyorum :
nvidia yüklü gözüküyor screenfetch ile baktığımda veya store dan tükle dediğimde... xrandr ile ekranların sıralama ve yerleşimini yapıyorum ilk kurulumda ama 2-3 defa açıp kapamadan sonra heralde 780ti kendine geliyor ki ekran sıralaması değişiyor.. dolayısı ile de başlangıçdakı auto xrandr sıralamayı değiştrmek zorunda kalıoyorum... sağdaki dvi ile bağlı olan monitör de film seyrederken bazen sahne değişimlerinde veya ekranda birşey kaydırır iken hafif bir dalgalanma oluyor... benzer olayı win 8.1 de şu şekilde yaşadım.. nvidia nın kendi setup ını kurmak yerine aygıt yöneticisinden driver path i ile ekran kartını yükleyince benzer olay oluyor idi.. ama normal setup yapınca pek rastlamadığım bir driver sorunu idi.. dolayısı ile de base kurulum ile gelen driver paketini tamamen silip yeniden kurulum mu yapmak lazım ve nasıl ? bu arada cudayı da aktif etmek istiyorum.. veya aktif ise nasıl test ederim...
vlc... üzerinde 3d film için bir menü ayarı göremedim... ve vlc bazı kurulumlarda birinci hdmi bağlı ekranda huge menüler şeklinde iken.. 2. monitöre taşıdğımda ise minimal menü oluşuyor.. belki driver sorunudur ama bunu yaşadım.. vlc de 3d versiyon ayarları.. ki KMPlayer kullanacanlar sağ tuşdaki extra ayarları bilir.. vlc desteklediği format ile çok heşhur ama bu özelliklerini bulamadım. bende smplayer ı kullanıyorum.. onda da özellikle alt yazı boyutu ve yerleşimi gibi.. veya en önemlisi renk kalitesi vlc den bayağı farklı oluyor... bazı filmlerin boyutu 20gb a yakın maalesef...
ses kartı... pavu da yeterli bir ayar göremedim... özellikle bas olarak aşırı patlama oluyor...filmlerde ses ile efekt ler arasında aşırı bir fark var.. ses maalesef aşırı düşük iken arka plan sesleri windows dakine göre aşırı baslı ve patlak çıkıyor.. aynı hardware de aynı film i seyrettiğim için biliyorum... ses ayarlarını ya hatalı yada eksik ayarlar yapıyorum.. daha doğrusu yapamıyorum... windows da k-lite codec in mega serisinden kendim ayarları ve özellikle AAC ler için A3 ü seçip yüklüyorum.. sebebi de o seçim ile bana ekrana bir ayar ekranı veriyor ve orda ses değerini ve efekt değerlerini yükseltiyorum... ama buna rağmen windows da ne bas olma.. nede patlak ses çıkmıyor...değerleir sona bile getirsem patlak bas ses/efekt çıkmıyor.
vmware... maalesef 20 yılı aşkın süredir vmware siz bir makinem olmadı.. dolayısı ile bunu kurmak istiyorum... anlatımları çok inceledim.. birçoğu ya eksik yada eskimiş.. dolayısı ile de 14 versiyon için çalışan anlatım bulmak zor.. sürekli bir yerlerden key güncellemek.. vs derken.. şuan archman yüklü ama adımları yapmama veya store dan seçmeme rağmen yüklenmiyor... yani bişi yüklemek ayarlamak HALA işkence....
xfce seven biriyim... sağ tuşa atanmış menüler var... şimdi ordaki program ve kısa yolları değiştirmek istiyorum ama konu ile ilgili bir yer bulamadım.. yada hatalı araştırıyorum.... maksadım şu... menüleri vs tamamen kaldırmak... herşeyi auto hide bir dock ve sağ tuşlar ile halletmek... conky i unutmadan... yani ben istersem üst/alt da duracak panel lerin görülme durumunu sağ tuşa atama yapmak istiyorum... hatta mümkün ise dock ları da... conky i de... boş bir desktop istiyorum... tamam desktop da 3d bir hava durumu güzel olurdu... ama buna uygun conky göremedim... bulamadım.. deviant da bulduğum base leri de nasıl yükleyeceğimi bilmiyorum... değiştirme konusu ise.. tazen conly paketleri text dolayısı ile ali yi veli yaz gitsin.. color lar filan kolay. özel bişi yapmayacağım.. sadece sıralama ve renkler vs vs... ama sağ tuş ve panel i .. baya kastıracak sorunlar...
açılış... ve resimler.. archman a açılışdaki kediciği kaldırıp yerine AŞKIM İSTANBUL resmi koymak istediğim belirttim bana lightdm den yaparsın dedi.. evet gittim değiştirdim ve havamı almış oldum... resmin ya boyut yada çözünürlük sorunu mu varki açılışdaki ekran siyah kaldı.. bide açılışdaki menüleri ekrana ortalamak ve yazı boyutunu değiştirtmek mümkün mü ? daha sonra açılış menü değerleri ve recovery konusunu anlatacak var ise..... :P
baze arch kurduğumda ntfs diskim readonly maalesef... bir sürü yerde ntfs ile ilgili bir app den bahsediyorlar yüklüyom sonu. değişmiyor.. burda samba diye bir yazılım da var... ben kendi diskime erişmek ve sonrasında güvenli şekilde hem paylaştırmak hemde paylaşımları güvenli şekilde erişmek istiyorum.. ama öncelikle kendime ait nfs i her şekilde kullanmak istiyorum... archman gibi hazır paketlerin bazılarında sorunsuz erişim var ama diske geçiş yaptığımda disk içeriğine erişmesi veya diskden film seyrederken ki okuma süresinde sorunlar gecikmeler oluyor... linux de 50 dan fazla fat var.. dolayısı ile bu sorunu yaşamamam gerek diye düşünüyorum... veya nasıl çözerim
webcam leri sorunsuz görüyor... youtube veya forumlarda birçok kişinin bu sorunda bahsettiğini gördüm ama anlamadım... bende çok basit bir webcam var yüklediğim 4-5 farklı linux de sorunu yaşamadım... ama
avermedia tv kartımı nasıl tanıtır... ve kanal arama... konusunda youtube de vs aramalar da bişi bulamadım.. çok eski çekilmiş tv kartının sorunsuz çalıştığını gösteren ve kanal geçişlerinin sorunsuz olduğunu anlatan video lar var ama sadece işin bitmiş hali var.. ayarlar vs hiç kimse anlatmıyor... bunu compiz de de yaşıyom.. herkes compiz in güzelliğini anlatıyor ama ne kurulum nede ayarlarını kimse anlatmıyor desem yeridir.. bir ara elemanın biri manjaro iso larına compiz kurup bunu dağıtıyor idi ama çok da matrak bir performans vs yoktu... elemandan kurulumu anlatırmısın dedim.. maalesef..
kıasacası linux de herkes bişiler yapıyor veya yaptığını söylüyor.. adam gibi bir temel kurulum ve yükleme yok... yani düşün 2 monitör ayarı bile işkence oluyor..heleki windows daki cleartype gibi font ve renk derinliği için bir değer bulamadım.. maalesef samsung da ekran daki yazılar biraz soluk ve silik.. yaşlılık.. dolayısı ile de font larda - görüntülerde netlik keskinlik arttırmam gerek...
open vpn konusu...
son çıkan veya son kurduğum ister kendim base kurulumda ister archman-manjaro gibi kurulumda resolv.conf a nameserver lar yazmam sonucu değiştirmiyor... sürekli online dizi-film gibi sitelerde bilişim engeli olduğunu gösteren ekran ile karşılaşıyorum... hatta ekrandaki ipt4 kısmından bile elle yazdım.. resolv u dediğim gibi düzelttim yok arkadaş... ubuntu veya xubuntu da denemedim.. özellikle xubuntu kurulum sonrası ilk ekranda veya update aşamalarında ekrana ne yazdığını anlamadığım önemsiz bir hata mesajı geliyor... mesajın önemli veya önemsizliğinden çok çıkıyor olması önemli.. heleki ilk açılışda çıkıyor ise.. var bi sıkıntı dosyalarda.....
daha da kötüsü.. nordvpn (openvpn) bunla bile bazı siterlerde sorun yaşıyom.. showip dediğimde vpn in ip si ekranda.. siteye girmek istiyom.. karşımda telekom bilişim engeli... firefox ve chrome a kurdum.. app olarak.. o zaman sorun gidiyor gibi.. ama dns konusunu çözmede sorun yaşıyorum... yabancılara bu sorunu söylesem gülerler.. adamların ülkelerinde de yasak var ama bu kadar değil.... örnek olması için ilgilteredeki dmca vb içerikli yasaklama mesajlarını görmeniz gerek... eskiden redstation da server ım vardı ordan biliyorum... yasaklama konusunda ve temiz/parazitsiz internet konusunda en güzeli hollanda sanırım... ispanyol bir sürü arkadaşım var.. sürekli kopmalar olur idi geçen sene...
MFP konusu bambaşka.. en rahatı sanırı ubuntu bu konuda.. birçok yazıcıyı destekliyor veya kendisi dahil olduğu network deki bazı yazıcıları auto görüp ekliyor...
şimdi... mfp leri muadil olarak kurup yükleme imkanı nedir ve ubuntu daki kendisinin network deki yazıcıları bulup yüklemesi nasıl oluyor ise diğer versiyonlara nasıl ekleriz.. yani arch kullanmak istiyorum.... ona nasıl eklerim ?
wifi için external bir usb ile çalışan 20bdi olduğunu iddia eden adaptör mü desem ayaklı aparat mı desem.. network den bakınca evet çevremdeki wifi leri sıralıyor.. ama iwconfig idi sanırım komut... bunda sanal kali de gördüğüm gibi isimlendirme olmuyor maalesef.. neden ihtiyacım var? maalesef kendimi bu konuda geliştirmek istiyorum... kurduğum wifi scanner lar maalesef sorun çıkartıyor veya kali deki gibi wifi adaptörler için gerekli tüm yazılımın yüklenmiş olma durumu da daha yüksek... blackarch kullanmak istemiyorum.. amacım lamer/exploiter/hacker olmak değil... şuan için...
fileexplorers.... dosya arama işi için özel yazılım yapmışlar.. acaba store da bunu hep birlikte yapacak win daki gibi bir yönetici yokmu... ? sizce en iyi paket yükleyici veya paket ayrıştırıcı hangisidir gui olarak ? deb file ları auto kurulum yapacak gui var mıdır ?
daha çok soru ve sorunlar var ama bu kadarını bile çözsem büyük başarı olacak.. daha playonlinux e bile girmedim.
bu arada skype kullanan varmı linux de... ben bir türlü windows daki gibi ekran boyutu ve soralama gibi yapılandırma yapamıyorum.. ekranda sağ kısımda ince uzun durmasını istiyorum olmuyor.. arkadaş listesini daraltmak istiyorum veya genişletmek olmuyor.. ekranda orta kısımda hiç alakasız bir sabit boyutda duruyor.. ve windows da kısa yol yaptım.. auto login oluyor... ve aynı anda 1 den fazla çalıştırabiliyor idim son zamanda olmuyor ama önemli olan kısayol olarak kendim istediğim zaman çalıştırmak istiyorum.. sağ tuş veya bir program için kısayol oluşturma kısmı da ayrı bir olay...
ben bu soru ve sorunları tabiki SADECE kendim için değil... yakin arkadaşım ve çocukları için de istiyorum... yani sorunsuz kurulum yapar isem bunu çevremdekilere de uygulayacağım...
yardımlarınızı arch için yapmak zorunda değilsiniz ama tercihimdir arch...
ubuntu da program adı ve kullanım şekli ayarlarını anlatırsanız o app yi arch da kurup denerim... sonuçda deb file lar compile edilerek kullanılabiliniyor diye biliyorum...
arch ın veya ubuntunun store unu deepin gibi görsel yapmak mümkün mü veya alternatif store lar konusunda bilginiz paylaşmınız neler olabilir ?

linux ü eleştiriyorum ama maksadım en ince ayrıntısına kadar hakim olmak... ben novell i bile kötülemedim... her OS un kendince üstün yönü var.. dolayısı ile bağnaz kişiler ilgim değil.. windows seviciler ile de ilgim yok.. 3.1 den itibaren kullanıyorum... W2k dan sonra kullandığım bilgisayara hakimiyetimi kaybettiğimi düşünen biriyim.. misal enson çıkan AOE ın sadece win10 da yüklenebilmesi de ayrı bir sıkıntı... yakında yeni çıkartacakları her program ve oyunu bu şekilde versiyon zorunluluğu veya diğer ismi ile DAYATMA ile sunarlar ise şaşırmayın... intel 6008 işelmciye win7 kuramıyorsunuz.. adamlar artık işin ...kunu çıkarttı...

Linux ü kullanmak ve tamamen hakim olmak istiyorum... yardımcı olabilecek yok mu ? bireysel de olur ama konu altına yazarak veya youtube e konu anlatımı yapıp linki burda paylaşarak yapmanız tercihimdir.. herkes linux lü olsun.. herkes paylaşımlarınızdan faydalansın

LINUX for ever