Hayata erken atılmak, bir an önce meslek sahibi olmak, para kazanmaksa amacınız, gidip ticaretle uğraşabilirsiniz. Okumayın böyle bir düşünceniz varsa çünkü okul size eziyet gibi gelir. Okumayı meslek hayatına atılmak için bir araç olarak değil, birey olmak için geçilmesi gereken bir yol olarak görebilirsiniz.
Ama bu benim karşı olduğum bir düşünce biçimidir.
Üniversite insanı meslek sahibi yapmaz sadece. İyi denilebilecek bir üniversite'de, iyi hocalara denk gelmişseniz, üniversite size aynı zamanda birey olmayı öğretir. O hocaların hayat tecrübesindende bir şeyler alırsınız. İnsan ağı oluşturursunuz aslında kendinize üniversite'de. Network dediğimiz olay Farklı tiplerde, görüşlerde, inançlarda insanlarla örülür etrafınız. Hepsini anlamaya, empati kurmaya başlarsınız eğer becerebilir, ön yargılarınızı kırarsanız. Onlardan da bir şeyler almaya başlarsınız. Almayı bilirseniz eğer... Hayatta hiç bir zaman 20 yaşında olmayacaksınız bir daha. 21 yaşında da olmayacaksınız. Üzgünüm ama 22'de olamayacaksınız. Allah'ın bize bahşettiği bir yaşam var. Bunu sadece bir an önce hayata atılma telaşıyla heba etmeye, gençlik yıllarını, en güzel zamanlarınızı bu kaygıyla harcamaya değer mi gerçekten?
Üniversite'de ders arasında çimlerde otururken, kahve içtiğim keyfi hiçbir şeyden alamadım bu hayatta. Haksızlık olmasın şimdi... Beşiktaş-Kadıköy vapurun'da ki simit ve çay'da çok başka be.
Aynı yaşlarda, sizin gibi kanı kaynayan insanlarla ortak değerleri paylaşmaktan, yeri geldiğinde saçma sapan şeyleri konuşmaktan bile keyif alabiliyorsunuz. Eşsiz ve yaşanılası anlar..
Mahareti para kazanmak olarak görmüyorum. Fakat şöyle de bir şey var tabi. Evet hayat toz pembe değil. Yaşam şartları ağır ve meşakkatli. Hayatımızı idame edebilmek, varlığımızı sürdürebilmek için para'ya ihtiyacımız var. Bunu kabul edelim. Hepimiz eşit şartlar da yaşamıyoruz. Kimimiz maddi olarak daha rahat. Ailemize bakmakla yükümlü değiliz. Kimimiz 15 yaşlarında ailesinin sorumluluğunu yükleniyor. Bu insanları aynı kefeye koyamayız.
Ama her şeye rağmen, koşulları sonuna kadar zorlayıp, üniversite okumaya gayret göstermeli diye düşünüyorum.
İyi ki diyorum, iyi ki okumuşum. Çok isabetli bir kararmış. Çünkü güzel insanlarla tanıştım. Onlar bana bir şeyler kattı. Ben onlara bir şeyler kattım karınca karınca...
Anlam kaymaları, kelime hataları olabilir. Hızlıca yazdım kusura bakmayın