Benim gözlemlediğim, belirli bir jenerasyonu ailesi sadece öğretmen, mühendis, doktor ve memur olmak üzere hergün programladı. Oku oğlum / kızım iyi bir meslek sahibi ol diye hergün öğütler verdi. Öğüt veren jenerasyonun zamanında öğretmen olmak için liseden mezun olmak yetiyordu, 18 - 20 yaşlarında öğretmen çıkarak hepsi atandı, çünkü kadrolar bomboştu. Biz bu neslin çocukları olarak 30 yaşına kadar okumak / atanmak gibi işlerle uğraştık çünkü tavsiyeleri öğretmenlik, mühendislik gibi mesleklerdi. Bu nesli dinleyenlerin birçoğunun piskolojisi bozuk şuan, 35 yaşında öğretmen diploması, mühendis diploması ile bimde, a101de kasiyerlik yapanlar, depoda çalışan tanıdıklarım var. Kimse kimseye tavsiye verecek düzeyde değil burada, nesiller değiştikçe ihtiyaçlar değişiyor ve birkaç yıl sonrasının şartlarını zaman makinanız yoksa önceden görmeniz mümkün değil, ileri görüşlü olmak eskisi kadar basit bir kavram değil, teknolojinin gelişim hızı, hayatın gidişatı artık anlık değişimler yaratabiliyor. Bugün bir makina geliştirip ancak 6 ay uzun vadeli olarak satabiliyorsunuz, 6 ay sonra birisi sizden daha iyisini geliştirip satmaya başlıyor. Şahsen geri dönebilseydim okumazdım, liseden sonrası eğitimin hayatıma çok birşey kattığına inanmıyorum. Bugün herşeyden önemlisi kişisel gelişim diye düşünüyorum. Google tüm üniversitelerden daha çok bilgiye sahip, eve kapanıp 3 ay istediğiniz şeye odaklanırsanız yapabileceğiniz şeylerin sınırı yok. 4 yılınızı, 5, 6 yılınızı boşa harcamanıza gerek kalmadan sadece tek bir konuya odaklanarak daha fazla gelişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca okullar teori üzerine güzel şeyler öğretiyor olabilir ama pratik ile hiç alakası yok. İş hayatına girdiğinizde anlayabiliyorsunuz bunu. Makina mühendisine şunu şöyle yapacaksın bunu böyle yapacaksın diyen 10 yıllık usta daha fazla maaş alıyor. 10 yıl sonra belki o mühendis o ustanın aldığı maaşı alıyor. Bunlar benim gözlemlediklerim, yaşadıklarım. Siz daha iyisini bilirsiniz kimseyi dinlemeye gerek yok böyle konularda.