Yazınızı okurken ilk başta sporla ilgili birşeyler yazmak istedim ancak daha sonrasında 3. aşamada yeme hastalığınızın olduğunu fark ettim.
Çok yeme hastalığını kendime göre 3 türe ayırdım, bunlar;
1-) Porsiyon azaltarak sağlıklı beslenmeyi tercih edebilecek kadar iradeye sahip olanlar,
2-) Gerek erkekler arasında moral bozulduğu gerekse de kızlar karşısında havalı durmak için gaza gelerek spora başlayan ve hayatını düzene sokan kişiler,
3-) Son madde ise spor dahil hiçbir gaza getirici uygulamayı hayatına uygulayamayacak kadar nefsine yenik düşenler.
Öncelikle emin olun bu yazının sonunda hiçbir şekilde keyfinizi engelleyecek bir tavsiye almayacaksınız. Tabi ki doğrusunu kendiniz bulacaksınız ancak ben (Ziraat Mühendisi) ve kardeşim (Diyetisyen) olarak sağlık ve özellikle beslenme ağırlıklı bir siteye sahibiz. Hem kardeşimin hayatımızda direkt bir şekilde yeme alışkanlıklarımızı değiştirmesi hem de siteye yazılan yazıları düzenli ve detaylı okumamdan dolayı az çok gözlem yapabilme şansım oldu.
Artık hiçbir şekilde nefsine hakim olamayan kişiler hayat tarzlarını gözden geçirerek nerde uçurumdan düşmeye başladığını görebilirler. Bu aşamada ise hayatınızda kesinlikle dini eğiliminizi artırmanız gerekiyor. Standart ve gözümüzde büyüttüğümüz gibi bir dini etkinlik yapmadan, sadece en sevdiğiniz iş olan teknolojik cihazlar ile video izlemeniz yeterli olacaktır. Günde 5 dini video izleyin 1 tanesi bile kilo ile alakalı olmasına gerek bulunmuyor. Unutmayın kalp Allah'ı zikir ile temizlenir, temiz bir kalp ise tüm kötülüklerden uzak durmanızı sağlar. Eski zamanlara göre artık dini eğilimi yüksek olan kişiler sıkıcı etkinlikler yapmıyor tam aksine oldukça eğlenceli bir şekilde etkinlikler yapabiliyorlar. Örneğin ben Youtube üzerinden birçok dini saygı değerlerini koruyarak ancak insanları da sıkmadan ve eğlendiren sokak röportajları izliyorum
Direkt olarak yemeğe ve spor gibi kendinizi yorucu şeylere odaklanırsanız nefsiniz bir savunma mekanizması olarak sizi vazgeçirir. Bundan dolayı sağlam bir irade ve zayıf bir nefs için hergün dini bir muhabbete maruz kalmanız gerekiyor. Bu bir tedavi gibi bir süre sonra gerçekten sizi iyileştirdiğini göreceksiniz. Yolda giderken abdestli olmanız size özgüven kazandıracak ve içinizden allahı zikretmeniz de kalbinizdeki tüm kötülükleri temizleyecek. İnanın size verilen tüm tavsiyelerden daha faydalı bir şeyden bahsediyorum.
Kesinlikle ama kesinlikle Dukan diyeti, xxx diyeti, yyy diyeti, zzz diyeti gibi yanlışlara düşmeyin. Şunu bilmeniz gerekiyor ki herkese ortak olarak hitap edecek bir diyet olamaz. Her bünye kendi içerisinde farklı özelliklere sahip olduğu için bunu sadece diyetisyenler bilebilir. Elbette o yanlış diyetlerle kilo verdiğinizi göreceksiniz ancak vücutta ne gibi şeyleri kaybettiğinizi ve diyeti bıraktıktan sonra ne kadar daha hızlı kilo aldığınızı görmemezlikten geleceksiniz. Kendinize yazık etmeyin 20 kilo verip bir kaçırdığınızda 40 kilo alma garantili yanlış diyetlere bulaşmayın.
Tıkabasa doyduktan sonra nasıl bir vicdan rahatsızlığı duyup insanlara karşı onların hoşuna gitmeyecek şekilde davranıyorsak en verimli çalışma zamanlarını ve güçlü iradeyi de tam acıkmaya başladığınız zamanlarda göreceksiniz. Bundan dolayı acıkmaya başladığınız zaman bu yazıyı aklınıza getirip ''dur bir deneyim acaba doğrumu'' diyerek en azından yarım saat elinizdeki işi yapmaya çalışın, mutlaka işe yaradığını göreceksiniz.
Bunların dışında bir yabancı olarak söyleyebileceğimiz tek şey Allah yardımcınız olsun demek olacaktır. Bu arada yazdıklarımı Müslüman olduğunuzu varsayarak yazıyorum çünkü forumda farklı din mensubu veya inanmamayı tercih eden kardeşlerimiz bulunduğu için onlara da saygısızlık etmemek gerektiğinden dolayı açıklama yapmam gerektiğini düşündüm.