Jeal0usy adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Öncelikle başarılar dilerim. Yaşadığım ve gözlemlediğim kadarı ile cevap vereyim.
Başarılı olabilmeniz için, eğer bir ekibiniz yoksa, odaklandığınız ve yaptığınız tek iş e-ticaret olmalı, sanıyorum ki altın kural bu. İnsanlar neden başarılı olamaz onu biliyorum, çünkü aynı anda birden çok şeye odaklanıp dengeyi kuramazlar genelde. Bu da halkın birçoğunun içinde bulunduğu maddi yetersizlikten kaynaklı oluyor. Eğer geçindirmeye çalıştığınız bir ev, ödemekle yükümlü olduğunuz borçlarınız yoksa kafanız rahat olarak sadece bu işe odaklanın, ek iş olarak asla tavsiye etmiyorum, hayatınız allak bullak olup eğer borcunuz var ise kat ve kat artacaktır. Bugün bununla ilgileneyim, yarın işime bakarım dediğiniz an bittiniz. Çünkü her iki taraf da sizi beklemeyecek, iki taraf da gelişmeye devam edecek ve siz her iki işte de geri kalacaksınız.
E-ticaret normal dükkan - mağaza işletmekle çok farklı bir sisteme sahip. 100m2 alanı tek başınıza idare etmek sizi yormaz fakat e-ticaret ilerleyen safhalarda ekip işidir, eğer bir kardeşiniz veya iyi bir ortağınız var ise gelişim çok daha hızlı ve seri olur, inanmak başarmanın yarısıdır bu doğru. İşçi alacaksanız unutmayın, işçinin umrunda değilsiniz, satın veya satmayın işçi için önemi yok, sizin için gerçek değer marka falan olabilmek değil, satış yapabilmek. Marka olmayı sonra düşünürsünüz ki zaten işinizi doğru yaptığınızda satışlarla birlikte kendiliğinden zamanla oluşacak bir değerdir. İlk etapta borçsuz olmanız ve kendinizi aylarca idare ettirebilecek kadar sermayeniz olması şart. Ve o sermayenin eriyip bitmesi sizin hayatınıza etki etmemeli, bu işe yüzlerce bin lirasını yatırıp parasını batıran da var bilginiz olsun. Şu an herşeyden önemli olan sadece para, bütün dünya için geçerli bir durum.
Stoksuz ticaretin dezavantajına gelirsek, elinizde olmayan mal için ilk etapta günde onlarca, sonrasında günde yüzlerce telefon görüşmesi yapmanız muhtemel. Bu sizi o kadar çok yoracak ki geçici veya kalıcı olarak bu işten vazgeçmeniz için zemin hazırlayacak, günde sadece 4 saatinizi müşterilerin aramasına ve şikayetlerinize ayırdığınız zaman bu işten vazgeçersiniz. Stok önemlidir, mal kalitesi önemlidir, müşterilerin pozitif dönüşleri önemlidir, negatif dönüşler de elbette pozitif dönüşler kadar önemli, bir mal çok kar getirip, getirdiği kardan fazla zarar da getirebilir. Ayrıca sana mal veya hizmet sağlayanlar senden daha ucuza satış yaptığı için asla parlama şansın olmayacak. Sermaye sahipleri parlama şansına sahiptir, ama stoksuz çalışanlar her zaman sönük kalır, aynı ortamdaki kitleye (internet), karşı dükkanda 1 tl olan ürünü 3 tl'ye satma şansın çok çok düşük bunu da bilmeni isterim. Evet biraz şans işi, ama karşı dükkan her gün yarı fiyatına 100 ürün satarken, sen ancak 1 ürün satabilirsin.
@iyi; arkadaşın dediği gibi asla emeğinin karşılığını tam olarak alamazsın. Kazanç konusunda emin ol hiçbir zaman alamayacaksın, marka değeri yaratabilir, satış patlaması yaşayabilirsin ama hiçbir zaman stoksuz çalışarak emeğin kadar kazanç sağlayamazsın. Yine aynı yere geliyorum, tedarikçiden ürünü 10 liraya alıyorsun adam ürünü 15 tl'ye satarken muazzam kazanç elde ediyor fakat sen 20 liraya satarken onun kazandığının 5'te 1'ini kazanıyorsun. KDV, kargo, işçi çalıştırırsan işçi masrafın, muhasebe masrafın, diğer masraflar derken sattığın üründen 5'te 1 kazanıyorsun. Bunu birkaç aydan sonra farkedersin, sıcak parayı insan ilk etapta kazandım sanar, sonra gitmeye başlayınca elinde kalanla mutlu olma şansın yok. Devasa bir satış rakamı yakaladığın zaman mutlaka işler değişir, aylık 1 milyon tl cironun 50 bini kalmış olsa, yaptığın işe değer, fakat aylık 10 bin cirodan 500ü sadece cebine kalınca harcadığın emeğin nerelere gittiğine şaşırıp kalabilirsin.
Çok uzun oldu kusura bakma, uzun lafın kısası paran yoksa emeğinin karşılığını alamaz ve kazanamazsın (şuanki piyasa şartlarında). Birşeyi üretirsen fiyatını sen belirlersin, o şekilde kazanç oranı yüksek şeyler yapabilirsin. Arkadaşlar güzel tavsiyeler vermiş, kişiye özel üretim ürünler tasarlayıp e-ticaret sitelerinden başla, en azından belirli bir kitleye ulaştığın zaman kendi sitenden devam edebilirsin. Bunu da örneğin n11'den başladığın zaman ürün kargolarken poşet, kartvizit, küçük ekstralar yaparak yapabilirsin. Bir firma var mesela mutlaka duymuşsundur, ayakkabı satan adamlar gönderilerinde kendi kutularını bastırarak ve içerisinde 2-3 adet şeker atarak (promosyon ürünler olabilir, anahtarlık, kalem, çakmak, post-it bastırabilirsin) epey yol katettiler yıllardır.
Yazdıklarınızı büyük bir keyif ve hevesle okudum. Zaman ayırdığınız için ve verdiğiniz öneriler için çok teşekkür ederim.