Ben şöyle düşünüyorum;
Hem alıcı, hem de satıcı gözünden bakmak gerek...
Diyelim ki siz Script kodlayacaksınız. Müşteri ile anlaştınız. Müşterinizin Traderı 150 sizin ise 7.
Siz ödeme talep edeceksiniz. Fakat o da size diyecek ki, Traderım ortada.
Siz işe başlayacaksınız ve demo sunacaksınız. Bir miktar kapora mahiyetinde ödeme alıp o şekilde devam edeceksiniz.
Fakat bu noktada atlanan bir bölüm var. Demo denen işlem bazen sizin 5-6 gününüzü bile alabiliyor. Projenin büyüklüğüne göre. Peki bu demo hazırlanırken karşı taraf vazgeçer ise, Sizin o kadar süre de yazdığınız Demo ne olacak ?
Bunun zararını kim karşılayacak ?
Alıcı gözünden baktığımızda ise, Alıcı olan arkadaşta kendini haklı görüyor. Diyor ki benim traderım ortada. Şu kadar yıldır üyeyim. Benden sıkıntı çıkmaz diyor. Tamam haklısın senden sıkıntı çıkmaz. Fakat eğer iş yaptıracaksan ya yarısını, ya da bir miktarını göndermen gerekiyor diye düşünüyorum. Çünkü sen işi teslim almadan işten vazgeçersen karşı taraf mağdur olacak...
Fakat ben kendi çalışma şeklimi söyliyim. Genelde ben peşin çalışıyorum. İş yapacaksam karşı taraf ile, önce tamamı ya da yarısını alıyorum. İşi bitirdiğim de ise, ödemenin hepsini almadan teslim etmiyorum.
İş yaptırırken de proje durumuna göre ve karşıda ki arkadaşa göre hareket ediyorum.
İş yaptırın ya da yapın, eğer dönecek meblağ yüksek ise, diğer arkadaşların da dediği gibi bence sözleşme vb. sistemleri kullanın.