Şöyle bir bilgi biliyorum ve bir iki arkadaşımda da denk gelmesi üzerine yorum yapıyorum. Bankacı değilim.
Mesela ben kredi kartı ekstrem geldiğinde, yıllarca hep zamanında ya tamamını ya da tamamını ödeyemiyorsam asgari ücreti ödemişimdir. Ama kesinlikle tarihi geçirmem. Asgari de olsa, zamanında ödenmesi gerekiyor.
Çok yakın bir arkadaşım ise, maaşının yattığı gün ile ekstrenin son ödeme tarihi arasında bir kaç gün fark olduğu için şunu yapardı. Örneğin o ay 2000 TL borcu oluyordu. Son kesim tarihinde ödemezdi, 1-2 gün sonra tamamını öderdi.
Mantık olarak baktığında, o daha fazla ödüyor. Daha sadık bir müşteri gibi. Ben asgari ödüyordum o tamamını ödüyordu. Ona hiç bir kredi çıkmıyor. Maaşı da iyi. Bana ise sürekli kredi çıkıyor. Profil'im çok temiz. Hâla da deli gibi sms'ler geliyor sürekli bankalardan.
Özet olarak ; Kredi kartı ekstresi olsun, İhtiyaç veya konut kredisi olsun, ne ödenecek ise kesinlikle tarih'i 1 gün bile geçirmemelisiniz. Asgari miktarı (%30) ödeyin gerekirse ama tarihi geçirmeyin. Arkadaşımın profil'i sistemde çok kötü görünüyor çatır çatır ödüyor olmasına rağmen her ay. Ama rötarlı ödediği için kredi çıkmıyor.
Dediğim gibi herhangi bir sağlam kaynağım yok bunu belirtirken. Kendime ve çevremdeki insanların hangilerine çıkıp hangilerine çıkmadığını gözlemleyerek yorumladım.
Sizin böyle bir durumunuz var mı ? Herhangi bir borcunuzu/faturanızı/kredi kartı ektresi vb son ödeme tarihinden sonra ödediğiniz oluyor mu ? Daha da kötüsü, bunu alışkanlık haline getirdiğiniz oldu mu ?
güzel noktaya değinmişsin. findekste bile bunlar görünüyor. mesela 1 gün bile geçse kredi kartı ödemesi 1 ay geçmiş olarak algılanıyor ve kırmızıya düşüyor. bende eskiden önemsemezdim uzun zamandır buna dikkat ediyorum zamanında ödeme çok önemli. turkcell kredili telefon faturaları bile dahil puanı etkiler.