Hocam, halen otomobil sektörünün oldukça içinde olan ve Astra H, Astra J ve Astra K olmak üzere 3 ayrı opele binen birisi olarak yorumlamak isterim. Hiç Golf aracım olmadı, fakat çevremde bir çok kişinin arabasını gördüm ve sürdüm.
Golf, bu işin ticaretini yapan ve ben bir süre sonra arabadan sıkılır satarım diyenler için her zaman 1-0 önde başlar. Ancak binici iseniz, Astra almanızı tavsiye ederim.
100.000 TL ye alacağınız bir Golf'ü şu günün şartlarında kaza bela yapmadığınız sürece 1 yıl sonra hiç zarar etmeden, aynı fiyatlara, hatta daha fazlasına satabilirsiniz. Ancak Astra'da, ikinci el hem yavaştır, hem de en iyi ihtimalle arabayı aldığınız fiyatlara ancak satabilirsiniz.
Benim Astra'larımın hepsi benzinliydi. En son 1.4 T 150 beygir Astra sahibiydim. Ancak bahsettiğim modellerde kronik olduğunu düşündüğüm piston kırılması muhabbetini yaşadığım için arabadan soğudum. Ben arabayı 2015 Aralık ayında 72.000'e almıştım. 2017 Haziran ayında takasta 70.000'e verdim. Ama dediğim gibi araç arıza verdiği için, garantiden motor yapıldı. Yani işlem görmüş oldu. Yoksa arabamı satabileceğim maksimum tutar da 75.000 civarıydı. Belki beklesem 72'ye filan verebilirdim. Ancak takasa verdiğim galeride istediğim araba (2015 Bmw 3.20 ied) olduğu için 3-5 e bakmadan arabayı verdim gitti. Dolayısıyla eğer istediğim zaman zarar etmeden arabayı satayım diyorsanız Golf almanızı tavsiye ederim.
Bu arada bahsettiğim piston arızası benzinli motorlarda oluşuyor. Bu olay Golf, Leon ve Ford grubunda da yaşanabiliyor. Fakat Astra'da ne yazıkki bu oran daha fazla. Çünkü 1.4 motor olmasına rağmen muadillerine göre Astra K daha seri, daha atak. (Leon'dan hızlı değil) Haliyle blok bu gücü kaldıramıyor, ve bir süre sonra pistonlar zarar görüyor. Bu olaya LSPI adını veriyorlar, araştırabilirsiniz. (Dizel alacaksanız hiç kafanız karışmasın, dizellerde böyle bir sorun yok)
Arabam daha yakışıklı olsun, daha donanımlı olsun, daha teknolojik olsun derseniz, Golf fanatikleri kusura bakmasın ama bu konuda Golf yeni Astra K'nın yanına yaklaşamaz.
Sattığım Astra K'da Gelişmiş Park pilotu, Koltuk ısıtma, Sunroof gibi opsiyonlar vardı. Geri görüş, ön arka park sensörü, şerit takip, kendi kendine park edebilme özelliği (direksiyon açısını araba ayarlıyor, siz sadece vites değiştirip gaz ve frene basıyorsunuz), park yeri bulma, otomatik çarpışma ikazı ve otomatik frenleme, kör nokta uyarı sistemi, hız sabitleme, hız limitleme, yokuş kalkış desteği, katlanır aynalar, android auto ve carplay uygulamaları, anahtarsız giriş ve çalıştırma, araçtan uzaklaşınca otomatik kilitleme gibi bir çok özellik vardı. Bu özelliklerin tamamını barındıran bir Golf alayım derseniz, neredeyse 200.000 TL para tutar. Ama Astra alırsanız tüm bunları bir kaç tane de opsiyon ile birlikte 150.000 TL gibi bir para alırsınız. (Şu aralar piyasalarını takip etmediğim için tahmini konuşuyorum ama, bu kadar opsiyonlu bir Golf'e çok uçuk paralar isterler.)
Şu anki aracımın piyasa değeri 150.000 TL ama, 70.000 e verdiğim Opel'de olan donanımların bir çoğu bu araçta yok. Ve bu donanımları aramıyorum dersem yalan olur.
Yani uzun lafın kısası hocam, Vw logosu her zaman para eder. Burada koşulsuz, tartışmasız Golf diyenlerin bir çoğu kafalarındaki bu algı ile cevap veriyor. Yoksa araçların ikisinde de logo olmasa, 1 tane adamın çıkıp Golf al diyeceğini zannetmiyorum.
Yazdıklarımda objektif olmaya çalıştım. Fakat Opel'e sempatim yok dersem yalan olur. Zaten sempatim olmasa yeni kasası çıktıkça gidip almazdım. Ama şunu söyleyeyim, kesinlikle yeni kasanın 1.4 benzinli olanını tavsiye etmiyorum. Aracım daha 15.000 de iken motor arızası verdi yukarıda da söylediğim gibi. Ve bu sorun bir çok kişininde başına geldi. Ancak dizeline söylenecek söz yok kesinlikle, harika araba.
Tabii golf daha güvenli olabilir, (Astra K sanırım Euro ncap testlerinde daha başarılıydı ki 2015 te de yılın otomobili seçilmişti). Golf nasıldır bilmem ama, Astra yol tutuş konusunda oldukça başarılıydı. 2015 modellerinde watts bağlantısı vardı, sonraki modellerde kaldırdılar. Kaput keçesini de bazı modellerde kaldırdılar. Astra Golf'e göre daha çok yol sesi alabilir, trim sesleri daha fazla olabilir. Ama iyi bir ustadan yalıtım konusunda destek alırsanız, bu seslerden kurtulabilirsiniz.
Servisler konusunda Golf servisine yolum hiç düşmedi. Ancak Astra'nın servisleri oldukça sorumsuz ve sevimsiz tiplerden oluşuyor. Bu konuda Toyota servislerinden memnun kaldığım kadar hiçbir serviste memnun kalmamışımdır. Üstelik Toyota servisine 96 model bir aracın arızası için gitmiştim. Opel servisi olsa, belki kapıdan içeri almaz, bu arabalara bakamıyoruz der gönderirdi. Ama Toyota servisinde gerçekten hem aracın işini görebilmek için, hem de bizi memnun etmek için ellerinden geleni yaptılar, ve başardılar da.
Son olarak yakıt konusuna gelecek olursak, Astra K dizel motor araçların 136 beygir olmalarına rağmen (bildiğim kadarı ile) rakiplerinden daha az yakıt tüketimi var.
Uzun lafın kısası hocam, Astra alırsanız bindiğiniz sürece memnun kalırsınız. Belki satarken pişman olursunuz. Ama golf alırsanız, öyle zannediyorum ki yolda her Astra K gördüğünüzde keşke Astra K alsaydım dersiniz. Satarken de iyi ki golf almışım dersiniz. Tercih sizin. Şimdiden aracınız hayırlı olsun, keyifli sürüşler.