Bu konu ile alakalı fikirlerimi belirtmek istiyorum.
Yurtdışında site Alım/Satım işiyle uğraşıyorum. Orada satışa sunduğum sitelerden bazılarını buraya da ekliyorum. Yani pazarda olduğum için yaptığım gözlem sonucu bir fikir edindim.
Yurtdışında:
1 Aylık siteyi yaklaşık 100-200$ arası fiyata satıyorum, alan kişi kesinlikle beni soru yağmuruna tutmuyor. Ya işi biliyor ya da söylediklerime güveniyor. Siteden hiçbir garanti beklemiyor, olmazsa yenisini alıyor ya da elinden gelenin fazlasını yapıp gelir elde etmeye çalışıyor. TBM yüksek olduğu için alan adının süresi bitene kadar verdiği parayı zaten çıkartıyor. Müşteri profilimden bahsetmek istiyorum biraz. Bahsettiğiniz olayım temelinde bu yatıyor aslında. Benim müşterim ya bu işe daha önce hiç girmemiş ya da daha önce denemiş ama teknik bilgisi olmadığı iiçin başaramamış kişilerden oluşuyor. Bu insanlar bir websitesi alırken çok ciddi oluyorlar, onlar için site açmak yeni bir iş kurmak anlamına geliyor. Teferuatı ile uğraşmadan hazır site alıp işine başlıyor. Müşterilerimden birisi (travel sitesi satmıştım) sattığım siteden 3 ay sonra aylık 3-4 bin dolar kazandı. Adam ofis açıp sosyal medya uzmanı kiralamış kendine. Site hakkında bilgisi yok ama yeni bir iş kurduğunun farkında. Diğer husus ise ekonomik durumları. Onlar için 100-200$ para değil. Haftalık 1 şarap parasına adam yeni bir iş kurmak için websitesi alıyor, bir sonra ki haftanın şarap parasına reklam veriyor ya da editör buluyor. Sonrası hep kâr oluyor.
Gelelim yerli müşteriye:
Bizim Türkler site almaktan çok siteni klonlayıp seni geçmeye daha doğrusu seni yerinden etmeye çalışıyor. Müşteri görünen topluluğun %80i seni yerinden etmek için etinden sütünden faydalanıyor. Gerçekten alıcı ise sana 1.000 soru yöneltiyor, site kazandırıyor mu? Gelir garantisi veriyor musun? Kazanç olmazsa iade ederim! SEO yaptın mı? Da pa kaç, tema lisanslı mı? Domainin kaç günü var? Hangi eklentiyi kullanıyosun? 100 liraysa 50 vereyim gibisinden ahiretlik ediyorlar adamı. Hepsi boş soru bunların, bizim Türk siteyi alacak sonra yan gel yat Osman yapacak para kazanamayacak sonra gelip bana sataşacak. İlerde ki potansiyeli kendisi yaratmak istemiyor, hazır potansiyele konmak istiyor. 3 verdiyse 13 kazanmak istiyor. Kazanmak için bişey yapıyor mu? Tabi ki hayır

Sanki ömürlük arsa alacak, sanki 2.el araba alacak. Bu site alım işinin onun için sadece başlangıç olduğunun farkımda değil. Diğer etken ise ekonomik durum. Ülkemizde şartlar belli, 50 lira bile insanları o ay zora sokabilir ama bu önlerinde ki büyük fırsatları kaçırmalarına engel değil. Bugün 50 lira korkusundan yarın ki 50 binlira şansını kaçırmak yanlış bir şey..
Benim düşüncelerim bu yönde