SerhattB adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Valla ben olayın daha çok helal haram boyutunu araştırdım bi çok din kültürü öğretmeni ve hocalara sordum sistemi anlattım hiç biride haramdır helal değildir demedi haramlık bi durum yok link satmakta haram seo yapmakta haram ozaman işi veren mennun alan memnun satan memnun vergisine kadarda veriliyor sizin helal paradan anlaşıyınız sadece fiziksel bedenen yorularak çalışmakmı hocam
Olayın helal haram kısmı şöyle: Daha önce Diyanet'e borsa ve forex olaylarıyla ilgili sorular soruldu.
"Eğer bir borsa kurumu size her halükarda kâr etmeyi vaad ediyorsa bu haramdır denildi. Aldığın hisse, senet, kağıt herneyse değeri düşse bile sana sürekli kazanma garantisi veriyorsa bu haramdır. Zaten mantıksal olarak da değeri düşen bir hisseden kâr elde edilemez, işin içinde bir *********** bir oyun vardır. Fakat borsadan hisse almak, değerlenince bunu satmak, ucuzken alıp depolamak ticarete girer bu helaldir." denildi. Mantıklı bir açıklama. Bu tarz işleri Din Kültürü öğretmenleri bilemez. Bu işleri Fıkıh hocaları bilir.
İkinci olarak bir sistem sana bir mal veriyor ve bu malın satışlarından sana komisyon ayırıyorsa bu da helaldir. Sana 100$'a veriyorum, bunu sat, her satışta %10'u senin. Bunda da sorun yok. Komisyon ağına katılman için senden üyelik/başvuru ücreti almasında da sorun yok. Detaymaxi bu bahsettiğim iki olaya da uyuyor ve sorunsuz gözüküyor.
*Sorun şurada: Senden aldığı üyelik parasını SEO hizmeti kılıfı altında sunuyor. Fatura keserek de yasalardan sıyrılıyor. Bilgisayar programıyla da illegal kazanç sağlıyor, sen de bu kazancın bir parçası oluyorsun. Giriş ücreti ise sana hediye verilen maldan ve hizmetten kat kat çok olduğu için giriş ücretini amorti etmenin zorluğunu anlayıp aynı yalanları başka insanlara anlatıyorsun. Kendini kurtarmak için onları da bu bataklığa çekiyorsun.
Zaten bu sistemlerin hepsi aynı matematiksel algoritmaya göre kuruluyor. Sistem her seferinde %60 kazanıyor. Bir üye 7 alt üye yaparsa o üyeden aldığı kazanç %14'e düşüyor. Altındaki 7 üye hiç üye getiremezse 3 ay sonunda toplam kârı %278'e yükseliyor. Sürekli üye yapılmasını zorlayan bir sistem. Sisteme 5.000 kişi üye olup her biri 7 alt üye yapıp orada bıraksalar bir daha hiç üye gelmese bile sistem yine %150 kârda kapatıyor. Aslında bunu icat eden bir matematik dehasıymış
İşin matematiğini bir kenara bırakırsak haram olan, ahlaki ve etik değerlere uymayan kısmı * işaretiyle işaretlediğim paragraf.