İstersen insanlar adına yatırımı yapıp para kazanırsalar ceplerine karlarıda koyayım. Sayfalarca whitepaper okuyup, gelipte burda çevirisini yapıp birde tam anlamıyla garanti vermemimi bekliyorsun. Google'a bbcoin yazıp, bitcointalk'taki başlıkları okumak yerine ingilizceniz varsa whitepaper ve amaçlarını iyi okuyup ondan sonra ister yatırım yapıp isterseniz yapmazsınız. Ref koymak nedense birilerinin zoruna gidiyor. Herkes armut pişsin ağzıma düşsün bundan da kimse yararlanmasın diyor. Bu coin 5 dolarda olabilir patlayadabilir. Bu her proje için geçerlidir.
Refi kaldırdım. Kendi araştırmam sonucu son derece güvendiğim bir projedir. Kimseye alması için zorlama yapmadım. Hiçbir jetona yatırın diye birşey bugüne kadar söylemedim. Söylediğim tek şey şudur;
Birilerinin tavsiye ettiği veya yatırım yapmayı düşündüğünüz jetonları google'a yazıp başlıkları okumak yerine projeyi inceleyip gelecekle neler getirebilir bunu araştırıp girmenizdir. Sonuçta piyasadaki tüm altcoinler icolar tokenlar airdroplar sadece bir proje vaadiyle piyasaya çıkıyor. Kimin gerçekten iş yapıp kimin yapmayacağını bilemezsiniz.
Örneğin Verge(xvg)
Wraith protocol ile yola çıktılar ve ilk başta inanılmaz bir artış oldu. Kendim o artıştan x5 kazandım çok şükür. Ama yöneticilerin amatörce davranışları ve öne sürdükleri projenin o kadarda işlememesi ile birlikte şuan yerlerde. İlk başta kime sorcan verge büyük proje derlerdi. Yatırım risktir. Ve bu dünyada paranızı yoketmekte var bitirmekte.
Eğer 2018'in en iyi coini olabilir teoriniz varsa yada beklentiniz bunu nedenleriyle yazmanız gerektiğini düşünüyorum. Hala ekip çok iyi dışında altı dolu bir açıklama yapmadınız tabii ki yapmak zorundada değilsiniz lakin o zaman herkes çıksın 1400 tane coini 2018'in en çok çıkış yapabilecek coini diye başlık açsın. Özetle demek istediğim şudur; whitepaper bir coinin geleceğini göstermez oda tamamen scam olabilir 1.000 dolara 20 sayfa proje yazdırabiliyorsunuz şu anda herkes kendi mesleğini veya araştırmasını/merakı olduğu konuların blockchain/tangle/hashgraph farketmez bu alanlarda çıkan projelerde farklılık getirebileceğini, ileriye taşıyabileceğini, gerçekten kullanımının uzun projeksiyonda faydalı olabileceğini düşünüyorsa bunu yazıp tavsiye verebilir. Örneğin enerji sektöründe çalışan birinin marketing ile ilgili bir proje konusunda bu coine yatırım yapın demesi gerçekçi değildir kumardır.
Ayrıca coinler ne kadar gerçek, platformu olan, işleyen bir yapı dahi olsa regulasyon olmamasından ötürü manipülasyona açıklar ve zaten manipüle ediliyorlar bir günde %40 değer kazanan %70 değer kaybeden bir kağıt yoktur borsada çünkü alt üst limit vardır cc dünyasında bu olmadığı için scam bir proje bir günde 1e10 kazandırabiliyorken blockchain ile kullanılabilecek muazzam teknolojiler diplerde sürünebilir tabii ki pumptan sonra. Böyle bir piyasada tavsiye veren arkadaşlar eğer bounty veya ref için yapmıyorlarsa nedenleri ile yazmaları gerektiğini düşünüyorum.