Daha önce kaynak kodu editleyip (bitcoin, litecoin vs.) testlerini yapıp coinleri 2 makinada merkezi olmayan sistemle çalıştırmış biri olarak tavsiyelerim :
  1. Bu iş de en ucuz şey yazılım bilgisidir, Sen x kazanırken birileri en az 10x kazanacaktır buna hazır ol, yazılımı daha iyi değerlendirebileceğin bölümü meraklısına not kısmına ekledim.
  2. Merkezi sistem yaparsan, yatırımcınla güzel para kazanırsın. Çok az maliyete yüksek kazançlar elde edebilirsin. Bunun için ihtiyacın olan, büyük borsalarda yeteri süre (1-2 ay) alım-satım yapmak. Borsalardaki işlemleri botlar aracılığıyla yapan ciddi bir kitle var. Volume artışı ile bu kitle otomatik alım satım yapıp coini değerlendirir. Bol bol "kupa grafikleri"n olur ama sonuçta para kazanırsın. Bu iş için gerekli tahmini btc miktarının günlük en az 100 btc'lik hacim oluşturacak kadar olmalı. 300 ve üstü olursa çok dikkat çekersin ve daha hızlı kazanırsın. Tabi merkezi sistem yapınca herkes amacın ne diye soracaktır. Aslında amacın başlangıçta hiçbir önemi yok, ama medyaya bir haber lazım. Şaka için başladık diye kullandılar mesala, reklam için kullananı var, enerji yatırımı için kullananı var, sen de spesifik bir şey bul, amaç çok önemli değil başlangıçta, 1-2 yıl sonra insanların yatırımlarını çekmek için bir konu lazım. Mesala suyla çalışan xxx makinası desteklenip gelirin %20'si coin desteğine aktarılacak vs.
  3. Merkezi sistem yapmayacaksan, öncelikle şunu anlamanı isterim ki, para birimi sana ait değildir. Senden daha iyi donanıma sahip birisi para birimini hızlıca ele geçirir ve sen hiçbirşey kazanamazsın. Bu yüzden merkezi olmayan para birimleri en az 1 yıl sessiz sedasız çalışırsa sahibine para kazandırır. Sessiz sedasız coinleri biriktirdikten sonra, merkezi sisteme benzer bir amaç üretebilirsin. Yukarıda belirtilen rakamları günlük borsalara sürebilirsen, bu coinin de bir geleceği olacaktır. Ama senin olmayacağı için ciddi networkler coini elinden çekip almaya çalışacaklardır, akıllı yatırımcın varsa coinleri elinde tutup, fork yaparak biraz daha kazanmanı sağlayabilir.
Meraklısına Not : "var olan coinlerde yazılımsal işlemler yapmak (alım satım yazılımları üretmek, network için xxx coinine mining yazılım üretmek), yeni coin oluşturmaktan daha karlı." Eğer C++ full yazabiliyorsan, kazanabilirsin. Diğer diller (alt düzey diller hariç) doğal olarak c++'dan hızlı olamayağı için, rakiplerine yetişemezsin. Bu işlerde milisaniye, mikrosaniye ve nanosaniye performans benchmarklara bakarlar. Bir network'ün kullandığı yazılım veya aracı yazılımlardan daha hızlısını üretirsen, senin yazılımını mutlaka satın alacaklardır.