Beyler herkesin her konuda tartışma yapabiliyor bilgi edinmeden. Gazetecilik okudum ve yaptım. Bu tartışmayı yapanların hukuk, habercilik ve dilbilgisi eğitimi ne düzeyde acaba merak ediyorum. Haberlerde sizin kahvede yanda arkadaş arasında kullandığınız dil kullanılmamalıdır. Yarım bir gün doktorlarda kanser olan hastalarına tıbbi terimler yerine nalları dikeceksin mi diyecek?
Bunun hukuki altyapısı var herşeyden önce. Devlet adam öldürmez. Öldürmek fiilini kullanırsanız devleti zan altına sokarsınız. Kullandığınız dil habercilikte önemlidir. Fiil amacı ve sonuçtaki eylemi gösterir. Sen öldürdü kelimesini kullanırsan kaşındakini insanlaştırmış normalleştirmiş olursun. Devletin asıl amacı öldürmek değil bu kişileri saldıramayacak terör üretemeyecek şekilde etkisi hale getirmektir.
Çocuk istismarcıları için de küçük çocuğu bilmem ne yaptı mı denilsin? Bazı kelimeler seçilirken bunun hukuki, sosyolojik iletişimsel altyapısı vardır. 1999 da bir televizyonda çalışıyordum Öcalan yakalanana kadar APO diyorduk haberlerde. Yakalanıp mahkemeye çıktıktan sonra Öcalan denilmeye başlandı. Çünkü artık dağdaki bir teröristten değil devletin elindeki yargılanan bir vatandaştı ve dünyada yargılamanın tarafsızlığına zarar gelmesin diye haber dili değiştirildi.
Bu tarz şeylere takılmayın. Önemli olan ne denildiği değil şehit vermeden ne kadar çok teröristin etkisin hale getirildiğidir.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi