Dostum halk agziyla konuş öyleyse ben o aşamaları 8 yıl önce geçtim. tanisa ne olur beni tanımasa ben de vaktinde 1 yılımı bulgaristanda heba ettim tanıyordular ama sözde her neyse kolay gelsin. Burada baltaladigim bir konu yok lakin yarisindan fazlasi bosa kaliyor ya da yıllarca diploma kabul ettirmeye çalışıyorlar aradaki yıpranma payı yanına kar kalıyor. Fazla basitmiş gibi anlatıyorsunuz yapmayın.
Bu arada demissiniz başka ülkede çalışabilirdi. Babası bursa ve istanbulun sayılı avukatlarından. Gidip makedonyada çalışması da saçma olurdu bu arada. Size memleketten Türkiye sınırlarından ayrılmak kolaysa herkese öyle değil. Bilgi yaristirmiyorum. Sizin gibi anlatıp sonra ortada kalan çok adam tanıdım buna ben de dahil ucundan kivirdim Allahtan. O yüzden üstü kapalı dayılık yapana kadar sana yaşanan genel sorunları diyorum hocam.
Memleket sınırları , türkiye sınırları ayrılığı ile alakalı olay nedir onu tam olarak anlamadım. Bir öyle konuşuyorsun bir böyle.
Farklı bir ülkede çalışsaydı dedim. Makedonyayı kast etmedim. Makedonyada zaten çalışma olamaz. Profosörler bile 300 ila 500 euro maaş alıyorken.
Bunun dışında babası istanbulun ve bursanın sayılı avukatlarındansa , okumaya gidip okuyabiliyorda , çalışmaya gidip okuyunca mı babasının saygınlığı gidiyor ? Saygınlık dediğiniz olay neye göre belirleniyor bana bir açıklama yapar mısın ? Yurt dışına sınavsız geçiş yapanların %80 i türkiye sınırları içerisinde sınavları geçemediği için tercih etmesidir. %20 sinin amaçları farklı. Peki bu arkadaşınız başarısızlığı ile saygınlığını bozmamışta , gidip çalışırken mi saygınlık bozuluyor. ? Geçin bu saygınlık veya sayılılık işlerini. Bunlar bu devirde karın doyurmuyor.
Bu devirde , bilgin , çalışman , becerin ve mesleğin para kazandırıyor.
Siz hayatı zorlaştırmak için çabada olan ve cehaletiniz ile insan sorgulayan birisiniz.
Tıp fakülteleri , diş hekimliği fakülteleri , mühendislik fakülteleri zaten zor dallar. Farklı dilde araya girdiğinde , dahada zorlaşır. Bu insanın kapasitesi ile alakalı.
Sizin arkadaşınız , para ile diplama almış. Girececeği / girdiği sınavda ne yapacak ? Sorularda ;
Aşağıdaki paralardan hangisi daha büyüktür ?
A : 10 TL B : 20 TL C : 50 TL D: 100 TL E:200 TL
Gibi sorular gelmiyor. Okuduğunuz üniversite yök tarafından inceleniyor. Ukranyada odessa şehrinden mezun olan diş hekimi arkadaşlarımda mevcut. Tanılabilirliği mevcut. Lakin sınava giriş haklarını halen alamadılar. Yök tarafından aldığımız bilgiye göre , öğrencinin ordaki sınav başarılarını , okul detaylarını araştırmaları gibi bir çok araştırılan yönler var.
Sen git ot gibi yaşa. Dönüşte gel diplomam var de. Parayla herkes diploma alır. Bilginle açıkta kalmazsın emin ol buna. Cehalletle açıkta kalırsın.
Konunun başındada ne dedim ? Param var , paramla diploma alırım diyorsan , iletişime geçme benimle. Boşuna hüsrana uğrarsın diye , ne kimsenin hakkına girmek isterim nede kişinin zamanını boşa yemesini isterim.
Gidip gelmişsin bulgaristana .1 senen kayıp olmuş. 1 sene dil zaten. Türkiyede sınavı kazanamadığın için gittiğin zaten belli. Üstüne dilidende başarı elde edememişsin. Bunun suçlusu sence sistem mi ? Yoksa senin kendi algı ve bilgi problemlerin mi ?
Ben getirdiğim bir kaç öğrenciden biliyorum. Dedikleri olay şu . Abi hoca bana taktı beni geçirmiyor. Profosör ile görüştüğümde. Adamın bilgisi yok. Sınavda sınavı veremiyor. Sözlüde sözlüyü veremiyor. Derste pasif. Derse imza vermiyor. Ben bu öğrenciyi nasıl geçireyim ?
Aslında insanlık haklı. Kendisinde hata yok. Tüm hata ya sistemde , yada ülkede. Bu zihniyet ile daha çok açıktada kalırsın. Daha çok cehalet sahibide olursun. YÖK kurumu zorlu bir kurumdur. Zorluüğu öyle yada böyle yaşarsın. Ama kriterleri karşılıyorsan o zorluk seni bağlamaz.
Aynı dönem Bilgisayar mühendisliğinden mezun olan iki arkadaşımızdan biri türkiyede direkt sınavsız geçiş yaparken , diğeri halen sınava girmeye bile hak kazanmadı.
Aradaki farkları görmek zor değil. Geçiş hakkı alanın ülkeye giriş çıkış zamanları okul ile uyuşuyor. Puanlarında sorun yok vs vs.
Ama daha yanıt alamayan mezunda ise , üniversite zamanlarında bile , farklı ülkelere gidip gezmesi vs vs.
YÖK ile görüştüğünüzde sizden istenilen ilk iki kriter şöyle :
Birincisi okulun tanılabilir olduğu hakkında kendilerine dilekçe göndermeniz ve dilekçenizi almanız.
İkincisi , üniversitenin açık olduğu dönemlerde , o ülkede bulunmanız. Kaldırıp okul vakitlerinde git o ülkeye bu ülkeye. Sonra gel şöyle böyle . Doğrudan geçişliğini veya sınav hakkını YÖK'ten alan insanlar nasıl alıyor peki bu hakkı ? Siz neden alamıyorsunuz ? Bence kesin YÖK'te size takmış.. Çünkü YÖK'te hatalı. Siz haklısınız merak etmeyin.