Dikkatinizi çekersem , üsküp ile alakalı konuşmuyorum. İştip ile alakalı konuşuyorum. Bu sene fizyoterapiden , mühendislik fakültelerinden mezun olan dostlarımız doğrudan sınavsız geçiş ile türkiyeye yerleştiler. Şuan makedonyada sadece gotse delçevde tanılabilirlik var. Denklik konusuna gelince makedonyada denkliğinde tek olduğu fakülte gotse delçevdi. Şuan tanılabilirlik anlamında konuşuyorum. YÖK e diploma gönderilir ve yök sizi ya sınava sokar , ya kalan dersleri tamamlamanızı ister yada doğrudan sınava sokar.
Bilinmesi gereken olay şu . Halk ağzıyla açıklamak gerekirse
Denklik demek : Ordaki diplomanın doğrudan burda geçerli sayılarak , çalışmaya türkiyede başlanılması
Tanınabilirlik : Okulun diploması türkiye tarafından tanılıyor. YÖK'ün belirlediği koşullar sonrasında türkiyede çalışma izni.
Konuyu daha detaylı okuduktan sonra yorum yapmanızda fayda görüyorum. Üsküp yazmış olsaydım haklıydınız. Ama dikkatinizin çekilmesi gereken nokta İŞTİP olması.
Para diploması istemiyoruz değil. Diplomayı bana almıyorlar. Kendine alıyor. Ben parayla herşeyi yaparım düşüncesindeki insanların işlerini yapmak istemiyorum.
Şöyle birşey var , madem üsküpteki üniversitelerden mezun oldu , Türkiyeye gelemedi. Bir çok ülkede anında çalışabilirdi. İstenilen tek şey , ilgili ülkenin dil sertifikası. Kulaktan dolma bilgiler ile böyle böyle yorumuyla gelmeyin. Soru yöneltin cevaplayalım. Okey ?
Son olarakta , giriş çıkışlarda ne gibi problem yaşadı bilmiyorum. Benim kayıt yaptığım öğrenciler, oturum kartını alıp o şekilde ülkeye giriş yapacak. Arkadaşınız gibi , oturum iznini almadan ülkeye giriş yapmaya çalışmayacaklar. Oturum vizesi alındıktan sonra , ülkeye giriş çıkışta , hangi polis ne sorun çıkarabilir ? Az mantık . Fazla değil. Vizeyi çıkarmadan ülkeye sokmak basit bir olay. Yalnız ben işimi tam yaparım. Zamanında tıp fakültesi kayıtlarımı bizzat kendim yapmıştım. Kendim nasıl yaptıysam o şekilde yaparım. Ve her sefer mutlaka 2 3 eş dostun kayıdını yapıyorum. Bırakında bu konuda bilgi sahibi olalım. Bilgi yarıştırmayın.
Dostum halk agziyla konuş öyleyse ben o aşamaları 8 yıl önce geçtim. tanisa ne olur beni tanımasa ben de vaktinde 1 yılımı bulgaristanda heba ettim tanıyordular ama sözde her neyse kolay gelsin. Burada baltaladigim bir konu yok lakin yarisindan fazlasi bosa kaliyor ya da yıllarca diploma kabul ettirmeye çalışıyorlar aradaki yıpranma payı yanına kar kalıyor. Fazla basitmiş gibi anlatıyorsunuz yapmayın.
Bu arada demissiniz başka ülkede çalışabilirdi. Babası bursa ve istanbulun sayılı avukatlarından. Gidip makedonyada çalışması da saçma olurdu bu arada. Size memleketten Türkiye sınırlarından ayrılmak kolaysa herkese öyle değil. Bilgi yaristirmiyorum. Sizin gibi anlatıp sonra ortada kalan çok adam tanıdım buna ben de dahil ucundan kivirdim Allahtan. O yüzden üstü kapalı dayılık yapana kadar sana yaşanan genel sorunları diyorum hocam.