Merhaba Arkadaşlar ,

Öncelikle herkese hayırlı forumlar . Bu konuyu açmamın sebebi aslında tamamen tesadüf üzerine oldu. Makedonyanın / iştip şehrinde yaşamaktayım. Ve yaşadığım ülke gerçekten çok hoş ve eğitim konusundada iştip şehri tıp ve diş hekimliği alanında büyük gelişimler gösterdi. Aynı zamanda kendimde Tıp fakültesinde okuyorum. Ve bu sene 6 adet eş dost kayıtları yapacağım. Kayıtları yaptığım içinde , yapmışken r10 üzerindende konu açıp kayıt işlemi isteyen arkadaşlarında kayıtlarını yapabilirim amacıyla konuyu açıyorum.

Bilindiği üzere şuan danışmanlar aracılığı ile yapılan kayıtlar Min olarak 3500 euro olarak talep ediliyor. Ve yalanlar üzerine kurulu. Bahsi geçen yalanlardan bir kaçı :

1- Sizleri biz karşılayacağız.
2- Evlerinizi ayarlayacağız
3- Şehri gezdireceğiz
4- Telefon hattı vereceğiz
5- Yurt ücretleriniz dahil

Gibi bir çok yalanlar mevcut. Bu tür söylentilerin hiç biri mevcut değil. Kayıtlarınız yapıldıktan sonra , evraklarınız size iletilir. Ülkeye giriş izinlerinizden sonra danışmanlar ile aranızdaki tüm diyalog sonlanır. ve olan verdiğiniz fazla paraya olur. ve hiç bir danışmanın kendilerine ait yeri yoktur. Bulunduğum bölgede kayıdınızı yapan anlaşmalı olduğu insan mevcut. O da üsküp şehrinde yaşayan , araba tamircisi olan bir arkadaşımızdır.

ÜLKEDE ÜNİVERSİTE OKUYABİLMENİZİN TEK ŞARTI TÜRKİYEDE LİSEYİ BİTİRMİŞ OLMANIZDIR. LİSE MEZUNU OLAN HERKESİN OKUL KAYITLARI YAPILABİLİR.

Lafı fazla uzatmadan önce üniversitenin sizlere faydasını ve şehrin özelliğini maddelemek istiyorum

1 - Makedonya/iştip Gotse Delçev Üniversitesi mezuniyeti sonrası kazanacağınız en büyük avantaj , Mavi diplomadır. Uluslararası geçerli olan bu belge Tüm ülkelerde geçerli olup , özellikle gotse delçev üniversitesi öğrencileri almanyada kesinlikte boşta kalmıyor. Anında iş imkanına sahip olabiliyorlar. ( Tabiki almanca dilini aldıktan sonra )
2- Gotse Delçev üniversiteninin YÖK tarafından tanılabilirliği mevcut. Mezuniyet sonrası , Türkiyede denklik sınavına girerek , türkiyede çalışma izninizide alabiliyorsunuz. Bunun dışında şubat ayına kadar doğrudan türkiye ile denkliği olan gotse delçev üniversitesinin denkliği kaldırıldı. Yani sınavsız geçiş. Yök ile yaptığım görüşmelere istinaden , Tekrar denkliğin verileceği konusunda kesin bilgiler aldım. ( Bunun sebebi bende aynı zamanda tıp fakültesindeyim. Araştırma yapmam gerekiyor haliyle )
3 - Makedonyada şuan en iyi devlet üniversitesi kril metodi üniversitesiydi. Buda eskide kalıyor. Gotse Delçev üniversitesi iştipte , makedonyanın en büyük devlet hastanesinini açılışını bir aya vermiş olacak. Ve bu ne gibi olanaklar sağlayacak size ? Baştan aşağıya yeni donanımlarla yapılandırılmış , Bölümler konusunda arttırılmış alanlar , Öğrencilik hayatınızda hastanede göreceğiniz pratik derslerin daha kaliteli bir şekilde alınması vb bir çok etken olacak.
4 - Gotse delçev üniversitesi , makedonyanın devlet üniversitesidir. Özel üniversite değildir. Ve eğitim yönünden , kaliteli bir eğitim sağlayan üniversitedir. Diğer devlet veya özel üniversiteler ile karıştırmamak gerekiyor. Çünkü neredeyse rüşvetin geçmediği tek üniversite diyebilirim. 10 profosörden sadece 1 tanesi rüşvet alıyor. Rüşvet alan derslerde genellikle çok rahat geçebileceğiniz dersler. Kısacası önemli derslerde kesinlikle rüşvet işlemiyor. Böylelikle eğitim kalitesi , para üzerine değil , bilgi ve birikim üzerinedir. Eğer gerçekten kaliteli bir meslek hayatı sürmek istiyorsanız tam size göre. yok ben paramla geçip , para diploması istiyorum derseniz , ukranya tamda size göre.
5- Eğitim dili makedonca olup Hangi bölüm olursa olsun ilk sene dil eğitimi göreceksiniz. Makedonca güzel ,tatlı ve oldukça kolay bir dildir. Ama çalışmak herzaman gereklidir. Ben çalışmadan geçerim , kopya çeker geçerim diyen arkadaşlar var ise , geçemez. Sınav sistemlerindeki güvenlik oldukça yüksektir. Kesinlikle sınavda sağa sola bakmak yasak olup. Tespit halinde 3 uyarı alırsınız. Her uyarınız -5 puandır. 3 uyarıdan sonra sınavınız iptal edilir ve başarısız sayılırsınız.
6- İştip şehri ufak bir şehir olup , insanları gerçekten cana yakın ve türklere karşı özel bir ilgileri var. Diğer ülkeler gibi dolandırma girişimlerinde bulunmazlar. Ülke küçük olduğu için , otobüs hizmetleri yok. Taksi mevcut. Şehrin bir ucundan diğer ucuna 50 denara gidiyorsunuz. 50 denar ortalam 3 TL kadar birşey yapıyor. Bu en uzak mesafedir. Şahsen ben şehrin dışında oturuyorum. Ve yemek isteyeceğim zaman , kendim gitmek yerine taksiyle istiyorum Yemek , sigara alımlarımda , taksiyi kullanıyorum ve aradığım taktirde taksi alıp geliyor. En güzel tarafıda faturayla gelirler. Faturasız kesinlikle gelmezler. Ve dolandırılma gibi bir şansınız olmaz.
7- Şehir ufak olsada 2 adet diskosu mevcut 1 adet bar'ı mevcut. Bir çok nezih cafesi mevcut.
8- Geçim olarak , sigara içen , alkol ve diskoya giden bir öğrenci aylık 1200 - 1300 tl ile geçinebiliyor. Şöyle bir örnek vermek gerekirse , diskoda açtırdığım 70 lik absolut 1000 denar. Buda 80 TL'ye denk geliyor. Dilediğin kadar ucuza eğlenebiliyorsun. Şehirler arası ulaşım , makedonyanın bir ucundan diğer ucuna git gel ücreti toplamda 40 50 TL tutuyor.

Ve dahası mevcut. Telefon üzerinden detayları konuşabiliriz .

Bunun dışında benim yapacağım işlemler şöyledir.

1- Okul kayıtlarınız yapılacak
2- Sizlerden talep edeceğim evrakların makedonca çevirileri , noter onayları yapılacak
3- Bakanlık kayıtlarınız yapılacak
4- Makedonyada yaşayacağınız ev için kira sözleşmeniz yapılacak. Ve noter onayı yapılacak.
5- Makedonya taraflı verilen tüm belgeler hazırlanacak. Dosyalanacak
6 - Makedonyada oturduğum sürece sizlere destek olabilirim.
7- Tüm evrak işlemleriniz halledildikten sonra , konsolosluğa ileteceğiniz dosyaların hızlı bir şekilde onay alabilmesi için , makedonyadaki bakanlıklardaki tanıtıklarımı araya sokarak , normalde 45 ila 60 günde alacağınız oturum vizenizi ortalama 3 4 hafta çıkaracağım.
8- Şehire alışmanız , şehirde ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız yerleri göstermek amacıyla sizleri gezdireceğim. Bu şahsa özel gezdirme olmayacak. Türkiyeden getirdiğim öğrenciler ile toplu bir şekilde gezdireceğim. Ve bir cafede oturup gelen öğrencilerle kaynaşmanızı sağlayacağım.
9- İlk sene dil eğitiminizi alabilmeniz için , bana ihtiyaç duyduğunuz anda belirli aralıklarla dil hakkında eğitiminizi desteklemek amacıyla dil dersi verebilirim.
10- Okul konusunda nazımızın geçtiği bazı hocalarımız var , başarısız olmanız durumunda bir güzellik yapmalarını rica edebilirim. ( Buna tabiki güvenmeyin. Neticesinde hoca ile aranızdaki diyalog kötü olursa , hoca haliyle red edecektir. Ve bu herkes için 1 dersle geçerlidir. Tüm dersleriniz için konuşmuyorum. Dediğim gibi para diploması alacak arkadaşları getirmek istemiyorum ülkeye. )

Şuan için aklıma gelenler bunlar. Detay isteyen arkadaşlar ile telefonda görüşme sağlarız.

Ödeme konusuna gelince iki farklı ödeme imkanı sağlıyor üniversite.

Üniversitenin 1 senelik hazırlık dil ücreti 1000 Eurodur. Bunu iki part şeklinde verebiliyorsunuz.

Paket 1 :

Okul kayıtlarınızın masrafları
Bakanlık ücretleri
Evrak çeviri ücretleri
Evrak Noter onayları
İlk Dönem okul harç ücreti

Toplamda 1800 Euro

Paket 2 :

Okul kayıtlarınızın masrafları
Bakanlık ücretleri
Evrak çeviri ücretleri
Evrak Noter onayları
İki dönem okul harç ücreti

Toplamda 2300 Euro

Şehirde yaşam oldukça rahat. Geçim kolay. Sadece ev fiyatları biraz pahalı. Ama tek kişilik evler mevcut. Veya 2 3 kişilik evler var. Örneğin 3 kişilik ev fiyatları aylık 200 euro kadar. Adam başı 66 euro düşer. Bu sizin vereceğiniz karardır.

Ek olarak üniversitede bir çok bölüm mevcut.

Tıp Fakültesi Bölümleri;
Tıp

Diş Hekimliği

Eczacılık
Tıbbi laboratuar teşhisi için asistanlık programı (3 yıllık )
Hemşire ve teknisyen yetiştirme programı (3 yıllık )
Fizyoterapist yetiştirme programı (3 yıllık )
Optimetri ve göz optik programı (3 yıllık )
Diş teknisyenliği ve protez uzmanlığı programı (3 yıllık )
Bu fakültede bilimsel araştırma çalışmaları da yapılır. Böylece, modern tıpta gerçekleşen en yeni yöntemleri ve gelişmeleri takip eder.

Tıp Fakültesi Uzmanlık Programları;

Yoğun Bakım Uzmanlığı

Jinekoloji ve Kadın Doğum

Cihaz Kullanma Uzmanlığı

Anestezi Uzmanlığı

Aile Hemşireliği Uzmanlığı

Akıl Sağlığı Uzmanlığı

Bulaşıcı Hastalıklar ve Önleme Uzmanlığı

Kan Tahlili Uzmanlığı

Kimyasal-Biyokimya Laboratuar Uzmanlığı

Mikrobiyoloji Uzmanlığı

Refleks Terapi Aküpresür Uzmanlığı

Sıhhi-Kimyasal Laboratuar Uzmanlığı

Kineziterapi Uzmanlığı

Bedensel Deformasyon ve Çocuk Rehabilitasyon Uzmanlığı

Bilişim Fakültesi Bölümleri;
Yazılım Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Sistemleri ve Teknolojileri

Bilgi Sistemleri Teknolojileri

Robotik ve Akıllı Sistemler

Kriptografi ve Güvenlik

Prsmetkovna Bilim ve Tahakkuk Mühendisliği

Matematik Bölümü

Teorik Bilgisayar Bilimi

Eğitim Fakültesi Bölümleri;

Okul öncesi öğretmenliği

Sınıf Öğretmenliği

Yüksek Lisans

Okul Eğitimi

Eğitim (ana çalışmaları Formasyon)

Didaktik

Yönetim eğitim ve Eğitim Politikası

Sosyal pedagoji

Öğretmenler yeterlilikleri

Öğretim Yöntemleri

Mon dini Eğitim

Tarih ve Arkeoloji

Ekonomi Fakültesi Bölümleri;

Ekonomi

Uluslararası iktisat

Finans yönetimi

Sağlık yönetimi

İktisat Fakültesi MBA 4+1 = MBA 3+2

Muhasebe, Finans ve Denetim
Yönetim ve Girişimcilik

Filoloji Fakültesi Bölümleri;

Makedon Dili ve Edebiyatı

İngiliz Dili ve Edebiyatı

Alman Dili ve Edebiyatı

İtalyan Dili ve Edebiyatı

Fransız Dili ve Edebiyatı

Türk Dili ve Edebiyatı

Mekanik Fakültesi Bölümleri;

Makine Mühendisliği

Üretim mühendisliği

Ulaştırma, organizasyon ve lojistik

Mimarlık, İnşaat Fakültesi bölümleri;
Jeoloji Enstitüsü

Jeoloji ve Jeofizik Bölümü

Kayaç bilim, Mineraloji ve Jeokimya Bölümü

Mineral hammadde sahası bölümü

Hidrojeoloji Mühendislik

Jeolojisi Bölümü

Coğrafya Bölümü
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Mimarlık ( Ön lisans )

Peyzaj Mimarlığı

Bilgisayar Tasarımı

İç Mimarlık ve Tasarım

İnşaat Mühendisliği Enstitüsü;

İnşaat Mühendisliği ( Ön lisans )
Jeoteknoloji Bölümü
Yeni Materyaller ve Teknolojiler Bölümü
Madencilik Enstitüsü Fakültesi;

Mineral Teknolojisi Bölümü

Açık işletme Bölümü

Yeraltı Madenciliği Bölümü

Lojistik ve Çevre Bölümü

Turizm ve Lojistik İşletme Fakültesi;

Turizm

Otel ve restoran yönü

İş lojistik

İşletme Lojistiği

Uluslar arası Turizm Bölümler 3 yıllıktır.

Gastroloji Fakültesi Bölümleri ;

Gastronomi

Beslenme

Diyetisyenlik

Gastronomi, beslenme, diyetetik

Doğal ve Teknik Bilimler Fakültesi Bölümleri;
Jeoloji Enstitüsü
Jeoloji ve Jeofizik

Kayaç bilim, Mineraloji ve Jeokimya

Mineral hammadde sahası

Hidrojeoloji ve Mühendislik Jeolojisi
Coğrafya

Madencilik
Doğal kaynakların Mühendislik

Lojistik (Endüstriyel Lojistik)

Biyoloji
Matematik

Doğal kaynaklar Mühendisliği

Lojistik (Endüstriyel Lojistik)

Elektrik Fakültesi Bölümleri;

Elektrik mühendisliği

Yenilenebilir enerji kaynakları

Otomatik kontrol sistemleri

Yenilenebilir enerji kaynakları

Endüstriyel Elektronik ve Otomatik

Elektrik Ölçüm ve Standartları

Endüstriyel Süreç Bilgisayarı

Müzik Fakültesi Bölümleri;

Müzik teorisi ve müzik pedagojisi

Etno müzikoloji ve Halk Çalgıları

Piyano

Nefesli Çalgılar

Flüt

Obua

Klarnet

Boynuz

Trompet

Trombon

Telli çalgılar

Keman

Viyola

Bas

Vokal şarkı

Caz Araştırmaları

Enstrümantal caz

Gitar

Caz Trompet

Saksafon

Jazz davul

Piyano

Teknoloji Fakültesi Bölümleri;

Teknoloji ve Teknik Bilimler

Tekstil Tasarımı Ve Yönetimi

Tekstil

Tasarım Yönetimi

Malzeme Mühendisliği

Moda

Ziraat Fakültesi Bölümleri;

Ziraat mühendisliği
Ziraat yöneticiliği

Bitki Koruma Bölümü ve Çevre

Biyoteknoloji

Genetik ve Seçim

İşletme Bölümü ve Tarım Kontrol Ürünleri

Bağcılık

Şarapçılık

Kırsal Turizm

Kırsal Kalkınma

Danışma ve Profesyonel kırsal destek geliştirme

Gıda teknolojisi ve hayvansal ürünlerin işleme üretim bölümü

Doğa Fakültesi Bölümleri;

Madencilik

Mineraloji

Petrol ve petrol kaynakları

Jeoloji

Jeofizik

Grafik ve Tasarım

Çevre Mühendisliği

Sanayi Lojistik

Geomekanik

Mineral Teknolojisi

Yer Bilimleri

Hidrojeoloji

Yüzey istismarı

Yeraltı istismarı

Enformatik Fakültesi

Bilişim

İşletme Enformatiği (İngilizce)

Teknoloji ve Teknik Bilimleri Fakültesi

Yeni teknolojiler ve malzemeler

Tekstil Mühendisliği

Tekstil tasarımı ve yönetimi

Güven konusuna gelince yıllardır r10 üzerindeyim , güvenilirliğim ticaretlerimden bellidir. Özel görüşmek için , özel mesajdan iletişime geçebilirsiniz.