Bu nasıl bir operasyon, ben anlamadım. Resmen akşam size çay içmeye geleceğiz diyip, dakika dakika haber edilerek operasyon başlatıldı. Hani bir gece ansızın gelsek daha mantıklı olmaz mıydı? İç siyasete malzeme çıksın diye yapılmış bir operasyon gibi görünüyor bana.
Askeri operasyonlar öyle olmuyor. "Bir gece ansızın" sivil bölgelerden hangi askeri aracı nereye götürebilirsin bu çağda? Kaldıracağın uçaklar sivil bölgelerden görünmüyor mu? Haber uçurmak çok mu zor olur? Sanıldığı gibi ansızın operasyon yapabilmek bu çağda mümkün değil. Her halükârda bilinir. Daha bu işin istihbaratını hesaba katmadım. Onu da hesaba katarsak bu boyutta bir operasyonu hiç bir ülkenin gizli saklı yapamayacağını anlayabiliriz.
İşin bir de psikolojik harp kısmı var. Misâl önceden kuşatmalardan önce düşman ülkeye bilerek saldırılacağı bilgisi yayılırmış casuslar tarafından. Sonrasında da korkutucu akıncılar gönderilirmiş ki yayılan bilgilerin hurafe olmadığı anlaşılsın. Düşman gözleriyle görsün. Bu sayede bir korku ve endişe ortamı oluşturulur, fazla direnişle karşılaşılmazmış. Burada yapılan da bu. Psikolojik harp de en az konvansiyonel harp kadar önemli. Düşman sadece tank ve topla yıpratılmaz. Sonuçta düşman unsurları birer makine değil. Her birinin bozulmaya müsait psikolojileri var. Neden bu zaaftan faydalanılmasın?
Bir de işin sivil ayağı var. Saldırıdan önce sivillere zaman tanındı ki teröristlerle başbaşa kalınsın. Önceden bildirmeye rağmen PKK/PYD teröristleri sivillerin bir çoğunun Afrin'i terk etmelerine izin vermedi. Bir sürü sivili canlı kalkan yapmayı planlıyorlar. Uluslararası arenada zor duruma düşmemek için TSK sivil kayıplara dikkat etmek zorunda. Bu durumda siviller güçlü ve etkili birer kalkan oluyor. Neden bu kalkanların teröristlerden kaçmalarına müsade etmeyelim? Sonuçta ellerindeki bir savaş unsurunu daha almış oluruz. Bu da bize avantaj sağlar. Bunun için önceden operasyon düzenleneceğine dair güçlü bir propaganda yapılarak sivillerin bir kısmının güvenli bölgelere göç etmesi sağlandı.
"Bir gece ansızın" yapılabilecek operasyon vardır, yapılamayacak operasyon vardır. Böyle afilli sözlere fazla bağlanmamak gerek. Her operasyonun koşulları ve gereklilikleri farklı. Sizin söylediğinizi bunca yıllık eğitim almış ve sahada deneyim kazanmış kurmaylar göremiyor mu sanıyorsunuz? Gereken neyse onu yapıyorlar hepsi bu.