Güvenlik kuvvetleri gerekli gördükleri yerde GBT sorgulaması yapıyor. Maliye de banka hesaplarını inceleyebiliyor. Biz sivil vatandaşlar ise sadece kesin mağdur olduğumuz zaman sadece savcılığa başvuru yapabiliyoruz. Kişisel bilgilerin güvenliği vb kanunlar yüzünden herhangi bir bilgi soruşturması yapma imkanımız yok.
Gücü ve nüfuzu olan kişiler, resmi prosedürleri bildiği ve çevresi olduğu için böyle bir sıkıntı yaşamadan kolayca araştırma yapabiliyor. Birçok şahıs ve özel şirket, işe alım veya çek senet - müşteri güvenilirliği gibi sıkıntıları aşmak için bu yolları kullanabiliyor.
Bir defasında %30 indirimli otobüs bileti satışı yapan birisi vardı. Aldığım bilette ödemenin tam fiyat üzerinden kredi kartıyla yapıldığı anlaşılıyordu. bana %30 indirimli sattı. Bunun makul bir açıklaması yok. Bir ihtimalle sahte kredi kartı kullanıldı şeklinde paranoya yaptım ame ne araştırma ne de soruşturma imkanı var.
Başka bir sefer de, freelance yazılımcı bir arkadaşın banka hesabına maliye tedbir koymuş. Açtığım bir forum konusunda, bakış açım değişti. O arkadaşın tam olarak ne ile itham edildiğini bilmediğim için çalışmaya devam ettim.
Gördüğünüz gibi, elimizde kesin bir veri olmadan bir şey yapamıyoruz. Yapamadığımız için de sahtekarlar dolandırıcılar rahatça iş yapabiliyor.