Ben kendi deneyimimi anlatayım.

Lisede başlayan sigara serüvenim, üniversite, askerlik, iş yaşamı derken yaklaşık 20 sene kadar sürdü. Dönemsel olarak 1 paket içtiğim dönemde, 4 paket içtiğim dönemde oldu. Her marka, filtreli, filtresiz, sarma tütün, puro vs piyasada ne varsa içtim.

Bir gün dükkanda otururken kuzenim geldi elinde e-sigara ile. O da günde 2 paket kadar sigara içerdi, bende 1,5 kadar içiyordum. Dedi ki 3 gün oldu başlayalı artık günde 5 dal kadar sigara + e-sigara + nikotin sakızı ile idare ediyorum. Düşündüm ki süper günde 5 sigara hiçbir şey değil. Hemen internetten araştırıp 1 tane de ben sipariş verdim. Ürün kargodan geldiğinde alıp bir sigara daha yakıp paketi açtım, ürünü birleştirdim. Hazırlayana kadar sigaramda bitmişti. Söndürdüm. E sigarayı içmeye başladım. Meğerse söndürüğüm son sigara oymuş, hiç komple bırakmak niyetinde olmadığım halde bir daha tek bir sigara dahi içmedim.

E- sigaraya yaklaşık 1 yıl kadar devam ettim. Likitleri de baya araştırdım. Benim kullandıklarım o zamanın piyasasının en kalitelileri idi. Normal sigara tadında olanlardan içiyordum. Mümkün olan en ağır nikotinlisi ile başladım. Ben oje kutusu kadar olana 25-30 lira veriyordum o dönem. Eğer istenirse piyasa kolonya şişesi kadar olanı 5 liraya da vardı. Araştırmalarımda bu likitlerin temel olarak ağırlıklı saf su olduğunu öğrendim. Nikotin ve aroma verici haricinde 2 çeşit daha kimyasal vardı. Bunlardan birisi "gliserin" diğeri de "propilen glikol" du. İntenette esigara ve bu isimleri yan yana ararsanız kanserden ciğer parçalanmasına, deprosyondan, düşüğe kadar her şeye rastlarsınız. Halbuki bu her iki üründe şampuandan tutun, bazı içeçeklere kadar birçok günlük kullandığımız ürünün içinde var. Belirli dozajlarda her türlü kimyasal, örneğin su dahi zararlıdır. Belirli bir miktarın üzerinde su içerseniz ölürsünüz. Bu iki kimyasalın vücudunuza belirli dozları almadıkça bir etkisi yok.

Peki bu kimyasallar ne işe yarıyor. Bir tanesi nikotinin ve aromanın su içinde çözülmesini sağlıyor. Diğeri ise ısıtılıp buhar haline geldiğinde kanınıza karışmasını sağlıyor. Yani içinde sigara da olan 4000 çeşit zehir yok.

Dediğim gibi 5 senedir falan sigara içmiyorum, ciğerlerim açıldı, tat - koku almam yerine geldi. Fiziksel performansım arttı. Uykum düzeldi. Oram buram kokmuyor. Psikolojik olarak bırakmaya meyilli iseniz bence elektronik sigarayı mutlaka deneyin.