daha önce ki btc ile ilgili açılan konuda yaptığım bir yorum. linki de
https://www.r10.net/bitcoin-etherium...tu-yuh-15.html
daha önce hiç kripto para almadım. pişman mısın derseniz ara ara pişmanlıkta yaşadım. ancak benim anlatmak istediğim konu farklı.
BTC ve diğer kripto paralar herhangi bir ekonomik veriye dayanmıyor. yani bir ülkenin para birimini belirleyen bazı veriler vardır. Mesela işsizlik oranları, tarım dışı istihdam verileri gb. bu açıklamalar o ülkenin ekonomik durumları ile ilgili bilgi verdiğinden, aynı ülkenin para birimini global anlamda etkiler. yani mantık basit. veriler iyi ise para birimi değerlenir.
herhangi yasal zemine dayanmayan, sırf spekülasyonlarla yönetilen kripto paralar için ise maalesef durum biraz farklı. herhangi bir göstergesi olmadığından, herkesin bildiği bir yatırım uzmanının elinde ki BTC leri çıkarttığını duyan insanlar satış yaparak, veya tam tersi alış yaparak BTC nin değer kaybetmesine veya kazanmasına neden oluyor. yani herhang bir ekonomik veri değil, bir söylenti bile değişime neden olabilecek kadar zemini esnek bir para birimi.
Bu kadar yükselmesi hiç kuşkusuz büyük yatırımcıların yüksek miktarlarda alımlar yapması ile doğru orantılı. yüksek satışlarda da doğru orantı yine devam edecektir.
şahsi fikrim düşüşün devam edeceği yönünde. yatırım tavsiyesi değildir.
Önemli Dipnot: FORUMDA HİÇ BTC ALIM SATIMI YAPMAYARAK FIRSATI KAÇIRMIŞ KİŞİLERİN, SIRF HAKLI ÇIKTIĞI İÇİN BURADAKİ FORUMDAŞ KARDEŞLERİMİZİN PARA KAYBETMESİNE İÇTEN İÇE SEVİNMELERİNİ DE AYRICA KINIYORUM. "DÜŞECEK" DİYEREK HAKLI ÇIKMIŞ OLABİLİRSİNİZ, ANCAK SİZİN HAKLILIĞINIZIN BAŞKALARININ MUTSUZLUĞU OLDUĞUNU UNUTMAYIN. .
bence piyasadaki bu algı çok yanlış.
Coinler bir para birimi olarak değil, emtia olarak değerlendirilmeli.
Örnek : altın, petrol
altın içinde herhangi bir ekonomik veri olmaz. Madencilik ile çıkarılır ve arz talep dengesine göre fiyatını bulur.
Burda anlatmak istediğim coinler altın kadar sağlam bir yatırım aracıdır demek değil. Elma ile armutu karşılaştırmanın önüne geçmek.