@F3rh4t;
Biraz detaylı araştırma yaptım hatta ilgili makamlarada gittim.
Mesele üretilen elektirikten ziyade üretileni satmak , satmak için arazi hazırlamak , arazideki elektiriği santrale göndermek.

20 km kadar bir uzaklık söz konusu max.Daha üstü uzaklık kabul edilmiyor sanırım.20 km uzaklıkta olsa araziden santrale 20km boyunca hat çekilmesi gerek.Bununda giderini siz karşılıyorsunuz.

Belediyeden izin alır , araziyi bulur , arazi incelemesini yapıp onay alırsanız ve en sonunda ilgili elektirik firmasına gidip başvurunuz olumlu yanıtlanırsa 2 seneniz oluyor kurulum için.2 sene sonunda iptal oluyor başvurunuz.

Yani sistemi kurar üyeleri ödemeleri alır 2 sene içinde kurulumu bitirirseniz hiç bir sorun olmaz. Yatırım yapana ne kadar ödeme yapacaksınız ? bir panel xxx kadar üretim yapıyor ve bu xxx kw karşılığında firmadan xx tl alıyorsanız günlük bunun % kaçını yatırım yapana kalanını siz alacaksınız ?

4-5 Sene sonra panel bakımı olacak bunun giderini nasıl sağlayacaksınız ? Sürekliliği devamlılığı nasıl sağlayacaksınız ? Araziyi nerede sececeksiniz ? Hangi mevkide güneş dalgası yoğun olan bir bölge olmalı gidip orduda bunu yapamazsınız.

Bekçi gideri , araç gideri , tesis temizleme kontrol vs giderleride olacak.Yani iş modeli güzel ama çok fazla kalem var hesaba katılması gereken. Araziyi satınmı alacaksınız ?? devletten kiralaycakmısınız ? Kaç dönüm size yetecek ? kaç panel kurabilirsiniz ? Bir panel gerçek anlamda en kalitelisi olması şartı ile kaç bin lira tutacak ? Aracı firmalardanmı alacaksınız yoksa gidip bizzat üreticiden mi satın alacaksınız ?

Proje yapılır lakin çok zorlayıcı bir süreci söz konusu.